Na današnji dan – 3. veljače

3. veljače

1468.
gutenberg– Umro Johannes Gutenberg, njemački tiskar, izumitelj tiska s pomičnim lijevanim slovima; pripisuje mu se prvi tisak latinske Biblije. Iako su Kinezi već u 6. stoljeću rabili rezbarene drvene ploče za umnožavanje tekstova, a pokretna metalna slova korištena su za tiskanje u Koreji sredinom 13. stoljeća, u Europi su se do sredine 15. stoljeća knjige umnožavale prepisivanjem rukom, što ih je činilo skupima i rijetkima. Gutenbergov izum omogućio je eksplozivno širenje znanja u renesansnoj Europi.

1488.
– Portugalac Bartolomeu Dias oplovio je Rt Dobre Nade na jugu Afrike i iskrcao se u zaljevu Mossel.

1809.
– Rođen Felix Mendelssohn, njemački skladatelj, dirigent i pijanist.

1875.
– U Novskoj je rođen hrvatski povjesničar umjetnosti, konzervator i muzeolog Gjuro Szabo. Szabo je pisac mnogih radova s područja povijesti, povijesti umjetnosti i zaštite spomenika, poput “Srednjovjekovni gradovi u Hrvatskoj i Slavoniji”, zatim “Kroz Hrvatsko zagorje” i “Stari Zagreb”. Umro je u svibnju 1943. godine.

1924.
– Održana je prva utakmica u Hrvatskoj u hokeju na ledu prema “kanadskim pravilima”, a odigrali su je HAŠK i Zagrebačko klizačko društvo.

1927.
– Umro Izidor Kršnjavi, hrvatski slikar i povjesničar umjetnosti. Pokretač umjetničkog i kulturnog života u Hrvatskoj, osnivač Društva umjetnosti, prvi profesor povijesti umjetnosti na zagrebačkom sveučilištu i kustos Strossmayerove galerije. Preveo je i Danteovu Božanstvenu komediju, a taj je prijevod i sam ilustrirao. Također je pisao i pjesme, koje su bile objavljivane u suvremenim časopisima, putopise te memoare.

1959.
– U zrakoplovnoj nesreći u blizini mjesta Clear Lake u Iowi poginula tri velikana rock’n’rolla: Buddy Holly, Ritchie Valens i Big Bopper, događaj poznat kao “Dan kad je glazba umrla”.

1992.
– Pod pritiskom četnika i jugovojske, istočnoslavonski gradić Ilok moralo napustiti 5 000 Hrvata.

1994.
Američki Senat izglasio amandman kojim preporučuje predsjedniku Clintonu da razmotri mogućnost uvođenja gospodarskih sankcija protiv Hrvatske zbog “kršenja suvereniteta BiH i slanja tisuća hrvatskih vojnika u tu zemlju”.

1996.
– Bosanski Srbi povukli svoje snage iz sarajevskog naselja Grbavica, koje će biti vraćeno Federaciji BiH.

20120203

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*