Na današnji dan – 4. ožujka

4. ožujka

852.
Knez Trpimir izdaje svoju Povelju, u kojoj se naziva “vladarom Hrvata po Božjoj milosti” – prva je to domaća isprava u kojoj se spominje hrvatsko ime: sebe naziva knezom Hrvata, a svoju državu državom Hrvata. Knez Trpimir bio je knez Primorske Hrvatske od 845. do 864. godine, te utemeljitelj vladarske dinastije Trpimirovića.

1678.
– Rođen Antonio Vivaldi, talijanski skladatelj i violinist.

1801.
Thomas Jefferson postao prvi predsjednik SAD-a inauguriran u novom glavnom gradu, Washingtonu.

1643.
zrinski-frankopan– Rođen Fran Krsto Frankapan, hrvatski plemić, ratnik i pjesnik. Bio je polubrat Katarine Zrinski i šurjak Petra Zrinskog, s kojim je bio jedan od organizatora urote hrvatskih i ugarskih velikaša (poznate pod nazivom Zrinsko-frankopanska urota), nezadovoljnih centralizatorskom i kunktatorskom, oklijevajućom politikom Bečkoga dvora koji je sklapao ponižavajuće mirovne sporazume s Osmanlijama, najviše na štetu Hrvata i Mađara. Dana 11. travnja 1671. poseban sud je optužio Petra Zrinskog da je htio postati vladar (što je značilo da je radio protiv Habsburgovaca), a Frana Krstu Frankopana da je pozvao na ustanak. Smaknuti su 30. travnja 1671. u Bečkom Novom Mjestu. Protiv njihova ubojstva su bili mnogi europski vladari pa i papa. Jedini koji se nije oglasio bio je Luj XIV. Velikaš izrazite umjetničke nadarenosti, rođeni pjesnik, Fran Krsto je za života objelodanio samo jedan književni rad, spjev “Elegia” (1656.). Današnji istraživači vjeruju da dio njegove zbirke intimne poezije “Gartlic za čas kratiti”, što ju je priredio u posljednjim danima života kao zatočenik u Bečkom Novom Mjestu čekajući smaknuće, sve do nedavna poznata samo djelomice, sadrži i pjesme napisane u doba vedre mladosti.

1852.
– Umro Nikolaj Vasiljevič Gogolj, ukrajinski i ruski književnik, utemeljitelj modernog ruskog realizma. Pročuo se po pripovijesti iz ukrajinskog života, u kojima do izražaja dolazi folklor, vedro i romantično raspoloženje. Zbirkom Arabeske počinje svoje «petrogradske pripovijetke» u kojima na za njega tipičan način pripovijednja ismijava ispraznost života nižeg činovnika (Kabanica, Nos). Na istu temu piše i uspješnu komediju Revizor – njegovim tipičnim stilom «smijeh kroz suze» u kojem uviđa tragikomičnost života nižeg činovnika pa tako i svog života. Stvorio je likove koji su u ruskom društvu postali obrasci za lijenosti, glupost, sebičnost, lakoumnost i korupciju.

1877.
– u Boljšoj teatru u Moskvi premijerno izveden balet “Labuđe jezero” Petra Iljiča Čajkovskog.
Emile Berliner izumio prvi mikrofon.

1914.
– U Gia Dinhu, u Vijetnamu, rođena je francuska književnica Marguerite Duras. Poznata je po svojim romanima “Bestidnici”, “Moderato cantabile”, “Mornar iz Gibraltara”, koje osim zanimljive fabule karakterizira i izrazita dramska tenzija, a pisala je i filmske scenarije, među kojima je svakako najpoznatiji “Hirošimo, ljubavi moja”.

1949.
– Ministri vanjskih poslova SAD-a i 11 zapadnoeuropskih država potpisali su u Washingtonu Atlantski pakt (NATO), vojni ugovor kojim je stvorena snažna vojnopolitička formacija zapadnih saveznika.

1967.
– Umro Vladan Desnica, hrvatski književnik. Napuštajući tradicionalne govorne mogućnosti, novelist, romanopisac i esejist Vladan Desnica je stvorio osobit oblik poetsko misaonog izraza o životu i ljudima, i u suvremenoj hrvatskoj književnosti zauzeo je posebno i važno mjesto. Tematsko određenje njegovih djela najčvršće je vezano uz dalmatinske gradiće i sela. Progovarao je o dalmatinskim ljudima i njihovu životu, nadrastajući temu i dižući se do općeljudskih istina.

1968.
– U Memphisu, u američkoj saveznoj državi Tennesee, ubijen je hicem iz snajpera na balkonu hotelske sobe Martin Luther King Junior, borac za građanska prava i mir.

1990.
– Oko 50.000 ljudi s Korduna i Banije, Like, Bosanske krajine i Pokuplja, te s Kosova, Vojvodine i Srbije okupilo se na zboru “bratstva i jedinstva” na Petrovoj gori, na kojem nije bilo Titove slike, ali se nosila Miloševićeva i izvikivale parole: “Ovo je Srbija”, “Jugoslavija, Jugoslavija”, “Ubit ćemo Tuđmana”, “Nećemo podele”, “Jača Srbija, jača Jugoslavija”….

2008.
– Umrla Semka Sokolović-Bertok, hrvatska glumica bosanskohercegovačkog porijekla.

20120304

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*