Na današnji dan – 4. veljače

4. veljače

1783.
Britanci proglasili kraj neprijateljstava sa Sjedinjenim Američkim Državama i sa bivšom kolonijom odmah uspostavili trgovačke i putničke veze. Nekoliko godina kasnije, farmeri u Massachusettsu poželjeli su povratak kralja, no njihov je oružani protest slomljen u kratkom roku, upravo na današnji dan.

1789.
George Washington izabran za prvog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

1815.
Josip-Juraj-Strossmayer– Rođen Josip Juraj Strossmayer, hrvatski biskup, političar, mecena, utemeljitelj središnjih hrvatskih znanstvenih i kulturnih institucija) i pisac; jedna od najznačajnijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. stoljeća. Godine 1850. imenovan je bosansko-srijemskim biskupom sa sjedištem u Đakovu. Od 1860. do 1873. vođa je Narodne stranke, a 1880. prišao je Neovisnoj narodnoj stranci. Osnivač je i pokrovitelj JAZU, danas HAZU. Utemeljitelj je Zagrebačkoga sveučilišta, pomagao je rad mnogih kulturnih ustanova te izgradio Đakovačku katedralu. Godine 1868. darovao je svoju privatnu zbirku slika Akademiji, današnjoj “Strossmayerovoj galeriji starih majstora”, potpomaže njezin rad te gradi reprezentativnu palaču Akademije. Josip Juraj Strossmayer umro je 8. svibnja 1905. godine u Đakovu.

1900.
– Rođen Jacques Prévert, francuski pjesnik. Nazvan je “pjesnikom Pariza” iako je najviše poznat po pjesmama konvencionalno-lirskog ugođaja, od kojih su mnoge uglazbljene.

1902.
– Rođen Charles Lindbergh, američki zrakoplovac, istraživač i izumitelj. Znamenit je njegov let preko Atlantika, kojeg je izveo sam neprekidno letjevši od 20. do 21. svibnja 1927., preletjevši od New Yorka do Pariza zrakoplovom Duh Saint Louisa 5809 kilometara.

1913.
– Rođena Rosa Parks, afro-američka aktivistica za ljudska prava koja je odbila na zahtjev vozača autobusa ustupiti svoje mjesto bijelom putniku. Uloga Rose Parks u američkoj povijesti priskrbila joj je status ikone u američkoj kulturi, a njezini postupci dali su legalitet pokretu za ljudska prava širom svijeta.

1936.
– Stvoren prvi sintetički radioaktivni element: radij E.

1941.
– U Zagrebu je poginuo hrvatski književnik Ivo Kozarčanin.

1945.
– U Jalti, na ukrajinskom polutoku Krimu, počeo sastanak vođa najvećih savezničkih država antihitlerovske koalicije, odnosno najviši predstavnici SAD-a (Roosevelt), Sovjetskog Saveza (Staljin) i Velike Britanije (Churchill). Na Jaltskoj konferenciji postignut je sporazum kojim je, među ostalim, donesena odluka o demobilizaciji Njemačke i njezinoj podjeli na 4 okupacijske zone.

1949.
– Umro Janko Leskovar, hrvatski učitelj i književnik

1992.
– Preletom Danijela Borovića iz JNA Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je dobilo na raspolaganje prvi nadzvučni borbeni zrakoplov: MIG-21bis
– Iz Vojvodine se dosada pod prisilom iselilo oko 12 000 Hrvata, a svaki dan ih još oko 150 stiže u Hrvatsku, izjavio predsjednik Zajednice izbjeglih Hrvata dr. Milan Bićanić.

1994.
– U sarajevskoj četvrti Dobrinji Srbi granatirali red za humanitarnu pomoć. Od granata poginulo devet osoba, među poginulima i troje djece.

2003.
– Formirana državna zajednica Srbija i Crna Gora.

2004.
Mark Zuckerberg osnovao Facebook, internetsku društvenu mrežu.

20120204

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*