Na današnji dan – 7. siječnja

7. siječnja

1652.
– Rođen Pavao Ritter Vitezović, hrvatski književnik, povjesničar i jezikislovac.

1943.
– Umro je i Nikola Tesla, znanstvenik i inovator rođen 10. srpnja 1856. u mjestu Smiljan kod Gospića. Tesla je bio podrijetlom Srbin i uvijek se ponosio svojim srpskim porjeklom i hrvatskom domovinom.
Budući izumitelj svjetske slave pohađao je njemačku osnovnu školu u Smiljanu, a istu je završio u Gospiću. Nakon toga upisao se u Nižu realnu gimnaziju u Rakovcu kod Karlovca. Nakon završetka gimnazije dvije se godine nije školovao. Roditelji su na Nikolu vršili pritisak da postane svećenik ali on se tome protivio i upisao se na studij tehničkih znanosti u Grazu. Kasnije će u Pragu studirati tehniku. Jedno vrijeme radio je kao inžinjer Telefonskog društva u Budimpešti. Nakon Budimpešte zaposlenik je Edisonove tvrtke (Continental Edison Company) u Parizu. Tesla je tada imao visoko mišljenje o Edisonu. Na zadatku u Strasbourgu (1883.) izvan radnog vremena konstruira prvi indukcijski motor. Godinu dana kasnije 6. lipnja (1894.) odlazi u Sjedinjene Države i postaje američki državljanin.
Uskoro Tesla osniva vlastiti laboratorij u New Yorku (1887.) gdje radi sve do svoje smrti (1943). U to je vrijeme izumio elektro-magnetski motor koji će biti osnova svih strojeva koji se pokreću izmjeničnom strujom. Posvetio se i drugim izumima kao što su npr. visokofrekventni elektricitet.
U čast stogodišnjice njegova rođenja Međunarodna elektrokomisija nazvala je njegovim imenom jedinicu magnetske indukcije Tesla (znak – T).

1953.
– Američki predsjednik Harry S. Truman obznanio kako su Sjedinjene Države proizvele prvu hidrogensku bombu.

1998.
– Umro je veliki hrvatski znanstvenik i nobelovac (na području kemije) – Vladimir Prelog. Rođen je u Sarajevu 23. srpnja 1906., 1915. s ocem dolazi u Hrvatsku. Pučku školu i završio u Zagrebu, gdje je i počeo pohađati gimnaziju, da bi se u trećem razredu s ocem preselio u Osijek. Nakon što je 1924. maturirao u Zagrebu, odlazi na studij kemije u Prag. Tamo diplomira 1928., a doktorira 1929. pod vodstvom Emila Votočeka. Godine 1934. vratio se u Zagreb, gdje je predavao organsku kemiju na Tehničkom fakultetu. 1941. odlazi u Švicarsku zbog tadašnje političke situacije.
Tehničkoj visokoj školi u Zürichu. Područje njegovih istraživanja su uglavnom heterociklički spojevi, alkaloidi, antibiotici. Središno zanimanje bila mu je stereokemija molekula, zaokuplja ga problem prostorne građe molekula. Uvodi naziv kemijska topologija za područje stereokemije koja se bavi geometrijskim svojstvima molekula. Pridonio je objašnjenju strukture stereoida, kinina, strihnina i drugih alkaloida, a sintetizirao je mnoge organske spojeve. Njegovi radovi su pridonijeli razumijevanju naravi enzimatskih reakcija.
Dobitnik je Nobelove nagrade za kemiju 1975. za radove na području organskih prirodnih spojeva i stereokemije.

1992.
– Zrakoplov JNA srušio je kod Novog Marofa helikopter s promatračima Europske zajednice. Tijekom unaprijed najavljenog leta Beograd – Zagreb u 14:10 na području sela Podrute srušen je vidljivo označen helikopter EZ, dok je drugi uspio pobjeći. Helikoptere je napao MIG 21 kojim je upravljao Emir Šišić. U srušenom helikopteru poginulo je 5 osoba, četiri Talijana i jedan Francuz. Smijenjen je general Zvonko Jurjević, zapovjednik RV i PVO JNA. Pilot je uhićen 2001. godine u Mađarskoj, izručen je Italiji gdje jei osuđen na 15 godina zatvora. Početkom studenoga 2006. preseljen je u zatvor u Sremskoj Mitrovici, a 09. 05. 2008 godine pušten je iz zatvora na slobodu (uvjetno).

1996.
Mostar ponovno podijeljen grad, nakon posljednjih incidenata, Bulevarom – nekadašnjom prvom crtom sukoba Hrvata i Bošnjaka – patroliraju vozila IFOR-a.

1999.
– U Parizu predstavljen francuski prijevod knjige “Sarajevo i Sunce” zalazi hrvatskoga pjesnika i književnika Anđelka Vuletića. Na promociji održanoj u galeriji Khora, Vuletića je posjetiteljima predstavio francuski prevoditelj i kritičar Fernand Cambon, a njegove pjesme na francuskom je govorio glumac Jean Marie Didier. Svečanost je uveličao i glazbeni nastup hrvatskoga pjevača u Parizu Lina Žagara i njegove kćeri Nine.

20120107 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*