Na današnji dan – 7. travnja

7. travnja

1348.
– Osnovano sveučilište u Pragu, prvo u središnjoj Europi.

1614.
– U Toledu umro grčko-španjolski slikar poznat kao El Greco, pravim imenom Dominikos Theotokopulos.

1805.
– U bečkom Theater an der Wien premijerno je za javnost izvedena Beethovenova III. simfonija, poznata kao Eroica. Simfonija je bila posvećena Napoleonu Bonaparteu i prvobitno se nazivala “Sinfonia grande, intitolata Bonaparte”, no kada je Beethoven saznao da se Napoleon 18. svibnja 1804. okrunio za francuskog cara i da je odbacio republikanske ideje kojima se autor zanosio, pobjesnio je i obrisao prvobitni naziv te nazvao simfoniju “Herojska simfonija, komponirana u spomen na jednog velikog čovjeka” nakon čega se ustalio naziv Eroica.

1854.
– Rođen Georg Simon Ohm, njemački fizičar

1899.
– Rođen Ante Topić Mimara, kolekcionar i povjesničar umjetnosti. Godine 1972. darovao je Hrvatskoj 3650 umjetnina, koje su izložene u Muzeju “Mimara” u Zagrebu. Umro je 1987.

1915.
– Rođena Billie Holiday, američka jazz pjevačica znana i pod imenom Lady Day.

1931.
– Umro Milutin Cihlar Nehajev, jedan od najbriljantnijih esejista i romansijera hrvatske moderne.Veliki uspjeh postigao je novelama sakupljenim u zbirici Veliki grad u kojima je opisao moderne dekadentne intelektualce koji ne nalaze smisla u životu, nego se pasivno prepuštaju snatrenjima i lamentacijama. Povijesnoj tematici okrenuo se u romanu Vuci u kojem je interpretirao događaje iz hrvatske prošlosti i dao psihološki portret kneza Frankopana.

1939.
Musolinijeve trupe iskrcale su se na obale Albanije i za pet dana okupirale čitavu zemlju.

1947.
– Umro je Henry Ford. Kada je 1903. godine utemeljio Ford Motor Co., automobil je bio skup, uznemirujući i nepouzdan novitet. Fordova genijalnost bila je u tome da je od automobila napravio jednostavan, čvrst i povoljan proizvod bez kojeg se više nije mogao zamisliti život.

1962.
– Uhićen Milovan Đilas, bivši najbliži suradnik Josipa Broza Tita. Razlog je bio objavljivanje njegove knjige “Razgovori sa Staljinom”. Bilo je to četvrto uhićenje i suđenje Đilasu od siječnja 1954. godine kada se razišao sa rukovodstvom Kumunističke partije Jugoslavije.

1963.
– Usvojen Ustav SFRJ kojim je naziv FNRJ promijenjen u SFRJ, a Josip Broz Tito proglašen doživotnim predsjednikom države.

1971.
– Izvršen atentat na Vladimira Rolovića, jugoslovenskog veleposlanika u Švedskoj

1975.
– Umro Krsto Hegedušić, hrvatski slikar, jedan od osnivača Udruženja umjetnika Zemlja i inicijator nastanku tzv. Hlebinske slikarske škole.

1992.
– Dan nakon što je Europska unija priznala neovisnost Bosne i Hercegovine, bosanski Srbi proglasili su u Banjoj Luci neovisnost Republike Srpske, a predstavnici bosanskih Srba u Predsjedništvu BiH Biljana Plavšić i Nikola Koljević podnijeli su ostavke.
george-bush-senSjedinjene Američke Države priznale su neovisnost Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Neovisnost BiH priznale su dan nakon što je to učinila Europska zajednica, a Hrvatsku su priznale tek kao 57. po redu država, gotovo tri mjeseca nakon što su Hrvatsku priznale najveće europske zemlje. U trenutku američkog priznanja predsjednik SAD-a bio je George Bush senior), no već je trajala kampanja uoči izbora na kojima je pobijedo Bill Clinton. Na sjednici Glavne skupštine 22. svibnja 1992. koju je vodio saudijski veleposlanik Sinan Shihabi, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Slovenija primljene su u članstvo Ujedinjenih naroda. Time događajem obilježen kraj borbe ovih triju zemalja za međunarodno priznanje.

20120407

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*