Na današnji dan – 9. ožujka

9. ožujka

1074.
– Boreći se protiv kršenja celibata, papa Grgur III naredio ekskomunikaciju svih oženjenih rimokatoličkih svećenika.

1451.
– Rođen je talijanski moreplovac Amerigo Vespucci koji je, ploveći pod španjolskom zastavom, stigao do obale Brazila i Hondurasa. Za razliku od Kolumba, koji je bio uvjeren da je stigao u Indiju, Vespucci je vjerovao da je otkrio Novi svijet koji se nalazi između Europe i Azije. Zahvaljujući kartografima koji su zanemarili Kolumba, novi kontinent dobio je po njemu ime — Amerika.

1712.
Hrvatski sabor je na današnji dan donio zaključak nazvan Hrvatska pragmatička sankcija kojim je regulirano pitanje nasljedstva hrvatskog prijestolja. Njome je efektivno osigurano prijestolje ženskoj lozi Habsburgovaca ukoliko ne bi bilo muškog nasljednika krune, ali je i dokazao da Hrvatska ima punu autonomiju unutar Habsburške Monarhije.

1869.
– Rođen Ferdo Šišić, hrvatski povjesničar, nestor hrvatske historiografije 20. stoljeća. Njegovo je glavno djelo Povijest Hrvata u vrijeme narodnih vladara (1925.), dok je popularnije djelo Pregled povijesti hrvatskoga naroda, u preradbi Jaroslava Šidaka u širokoj upotrebi skoro pet desetljeća. Šišić se također bavio izdavanjem izvorne građe koja se odnosi na početak 20. stoljeća. Ferdo Šišić umro je 21. siječnja 1941. godine u Zagrebu.

1892.
– U Slavonskom Brodu rođen je slikar Vladimir Filakovac.

1934.
– U blizini Gzhatska rođen ruski astronaut Jurij Aleksejević Gagarin. Gagarin je 12. travnja 1961. u 9:07 sati poletio u svemirskom brodu Vostok 1, obletio zemlju jedanput za 1 sat i 29 minuta na maksimalnoj visini od 301 kilometar i sletio u 10:55 sati u Sovjetski Savez. Svojim letom ostvario je davni san čovječanstva.

1949.
vesna-bosanac– Rođena Vesna Bosanac, hrvatska liječnica. Kao ravnateljica vukovarske bolnice u najtežim ratnim trenucima grada Vukovara postala je simbolom herojstva, građanske hrabrosti i humanosti. Postala je v.d. ravnateljem Medicinskog centra Vukovar 24. srpnja 1991. godine, tako da je vodila bolnicu u vrijeme nesposredno prije i za vrijeme bitke za Vukovar. Kroz bolnicu je prošlo dvije i pol tisuće ranjenika, tisuću od njih je moralo biti podvrgnuto teškim operacijama. Ostala je u bolnici do samog pada Vukovara te je bila zatočena i kasnije puštena. Najveći organizirani i masovni zločin u Vukovaru, dogodio se nad ranjenicima iz bolnice.

1959.
– Na međunarodnom sajmu igračaka koji se na današnji dan održao u New Yorku, premijerno je predstavljena Barbie – jedna od najpoznatijih svjetskih igračaka. Lutku koju je proizveo Mattel, Inc. zamislila je poslovnjakinja Ruth Handler koja je ideju za Barbie dobila od njemačke lukte Bild Lilli koja se proizvodila od 1955. do 1964. godine.

1991.
– Krvave demonstracije opozicije u Beogradu, tenkovi JNA, kada više nije mogla policija, spasila Miloševićev režim.

1992.
– U Bruxellesu završena deseta konferencija o Jugoslaviji, na kojoj je otvorena ostavinska rasprava o baštini raspale države. Američki državni sekretar James Baker u Bruxellesu zatražio što brže “kolektivno priznanje” BiH i poštovanje njezinog teritorijalnog integriteta.

1995.
– Iz skladišta Unprofora u sektoru Istok srpske snage uzele trinaest tenkova, određeni broj oklopnih transportera i drugog naoružanja.

20100309

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*