Na današnji dan – 9. siječnja

9. siječnja

1522.
Izabran je posljednji netalijanski papa, 455 godina prije izbora Ivana Pavla II. 1978. godine. Dakle, tijekom sljedeća četiri i pol stoljeća (1523.-1978.) svi će pape biti Talijani. Izabrani Adrian VI. bio je Nizozemac i rođeno ime bilo mu je Adriaan Florenszoon Boeyens. Bio je jedini Nizozemac ikada izabran za papu.

1890.
Rodio se češki pisac Karel Čapek (Male Svatonjovice, 9. siječnja 1890. – Prag, 25. prosinca 1938.). Najznačajniji je prozaik izmedu dva svjetska rata i najpoznatiji češki pisac izvan granica Češke. Svjetsku slavu postigao je dramom “R. U. R.” (Rossums Universal Robots, 1920.) kojom je uveo riječ robot i započeo niz utopističkih djela posvećenih problemu opasnosti od naglog razvitka tehničke civilizacije: “Tvornica Apsolutnoga”, “Krakatit” i “Rat daždevnjaka”. Tim se djelima nametnuo se kao tvorac moderne znanstveno-fantastične književnosti. Napisao je jedanaest priča kojima se svrstao u osnivače moderne bajke.

1954.
U Tuzli rođen proslavljeni bh. košarkaš Mirza Delibašić (umro 8. prosinca 2001. godine u Sarajevu). Blistavu sportsku karijeru započeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak Bosne i Hercegovine u tenisu. Član košarkaškog kluba Sloboda iz Tuzle postao je 1968. i u ovom klubu ostao je do 1972. godine, kad postaje član sarajevske Bosne, kada je odigrao i prvu utakmicu protiv Jugoplastike iz Splita. Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i postigao oko 14.000 koševa.
Bio je prvak Jugoslavije i Evrope i osvojio Kup Jugoslavije. U dresu reprezentacije Jugoslavije bio je prvak Balkana, Europe, svijeta i olimpijski pobjednik.
Kindže, virtuz i princ među koševima – kako su ga zvali, s Bosnom je u Grenobleu osvojio naslov prvaka Europe.
Dobitnik je mnogih sportskih i društvenih priznanja. Četiri puta biran je za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine. Godine 1980. izabran je za najboljeg košarkaša u Jugoslaviji.

1991.
Borisav Jović predložio Predsjedništvu Jugoslavije da JNA razoruža hrvatske snage koje pružaju otpor seoskim pobunjenicima. Međutim, predstavnik BiH u Predsjedništvu Jugoslavije, Srbin Bogić Bogičević odbio je dati glas za takav vojni udar. Stoga je odlučeno kako će hrvatske vlasti same razoružati svoje “paravojne” postrojbe i oružje predati JNA.

1992.
– Utemeljena je Republiku srpskog naroda u BiH. Osnivači su objavili da je ta republika federalna jedinica Jugoslavije. Kasnije je promijenila ime u Republika Srpska, a kao bosanskohercegovački entitet potvrđena je Daytonskim mirovnim sporazumom.

1996.
– Obustavljen je zračni humanitarni most za Sarajevo, najveći zračni most u povijesti zrakoplovstva nakon sovjetske blokade Berlina. Tijkom tri i pol godine rata u Bosni obavljeno je 13.000 humanitarnih letova, kojima je dopremljeno više od 160.000 tona pomoći.

20120109

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*