Na Igmanu održana tematska radionica pod nazivom »Šume kao veliki turistički kapital sarajevske regije“

Udruženje „Facultas za prosperitet mladih“ iz Sarajeva je, 22. i 23. 10. 2011. godine, na planini Igman, organiziralo tematsku radionicu pod nazivom »Šume kao veliki turistički kapital sarajevske regije“.

Radionica je realizirana kao sklop kratkih teorijskih predavanja, popraćenih praktičnim vježbama razvijanja intuicije, namijenjenih senzibiliziranju mladih za suptilne razine šume i prirode općenito. U radu radionice sudjelovali su studenti, predstavnici nevladinih organizacija i medijski djelatnici. Voditelji radionice bili su prof.dr. Besim Spahić i profesor Marijo Pejić.

– Cilj radionice bio je povezivanje čovjeka i šuma koje bi pripomoglo njihovom boljem razumijevanju te samim time i bilo doprinos očuvanju osebujnih, šumskih ekosistema  koji nas okružuju. Također, ideja radionice bila je kreativno učenje za prirodu te promocija Igmana kao ekološko-turističkog centra, kazao je predsjednik Udruženja »Facultas za prosperitet mladih« Željko Gudelj.

– U radionici smo, između ostalog, govorili o problemima neplanske sječe šuma, miniranih područja, nedostatka putokaza, ali i o prirodnim bogatstvima planine Igman, karakteristikama šuma oko Sarajeva i važnosti promocije turističkih potencijala sarajevske regije“, kazao je prof.dr. Besim Spahić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*