Na Islandu uskoro kupovina cigareta samo na recept u ljekarni!?

Ukoliko islandski parlament prihvati zakonsku inicijativu o pušenju o kojoj se upravo raspravlja, stanovnici te države mogli bi ubuduće dobiti cigarete jedino u ljekarni i to na recept.

Zakonski prijedlog što ga razmatra islandski parlament Althing predviđa da se pušenje proglasi ovisnošću, a to znači da bi se prema pušačima odnosilo kao prema bolesnicima koji su obvezni redovito posjećivati liječnika a cigarete dobivati u ljekarni, prenosi austrijski Der Standard pisanje islandskog lista Frettabladid.

Sukladno prijedlogu, liječnici bi pušače-pacijente trebali poticati na prestanak pušenja i slati ih na tečajeve za odvikavanje, a ako to ne pomogne, propisivali bi im cigarete.

Iako bi bili proglašeni pacijentima, pušači ne bi cigarete dobivali besplatno, nego bi ih plaćali po tržišnoj cijeni, a odlazak u inozemstvo po cigarete na Islandu ionako se ne bi isplatilo, budući je ta otočna država izolirana i udaljena od susjeda. Sada kutija cigareta na Islandu stoji 900 islandskih kruna (5,41 eura).

Turisti koji posjećuju Island već se suočavaju s rigoroznim carinskim pregledima, koji su posebno usmjereni na cigarete i alkohol.

Bivša islandska ministrica zdravstva Siv Friedleifsdottir, koja predvodi inicijativu zajedno sa zastupnicima svih pet islandskih parlamentarnih stranaka, smatra da društvo nije dovoljno svjesno rizika od pušenja i da se treba »konačno probuditi«.

Borba protiv pušenja na Islandu traje već godinama, a nakon što je 1991. pušilo 30 posto stanovnika, danas ih samo oko 15 posto poseže za duhanskim užicima. Tome su pridonijele i višestruke povišice poreza na duhan kao i gospodarska kriza koja je pogodila mnoge Islanđane.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*