Na izborima bez protukandidata Vesna Pusić izabrana za predsjednicu HNS-a

vesna-pusicVesna Pusić izabrana je za novu predsjednicu HNS-a na izvanrednom Izbornom saboru te stranke, na kojem zapravo nije bilo izbora, budući da je novoizabrana predsjednica bila jedina kandidatkinja. No, ipak nije osvojila 100 posto glasova – za nju je glasalo 577 izaslanika od njih 603.

Zahvalivši na izboru, Pusić je rekla kako je svjesna odgovornosti koju preuzima prema stranci i zemlji.

“Bez stranke građanskoga centra, bez stranke hrabrosti da zastupa nove i nove projekte, nema napretka za zemlju i nema dobre politike u Hrvatskoj”, istaknula je.

Prije njezina izbora Radimir Čačić je odstupio s mjesta predsjednika stranke. Vesna Pusić, predstavljajući svoju kandidaturu, istaknula je kako je spremna preuzeti odgovornost za budućnost stranke, ali i za budućnost liberalne demokracije u Hrvatskoj.

Pusić je ocijenila kako je HNS u teškoj i složenoj situaciji zbog niza okolnosti. U pet točaka iznijela je glavne smjernice svog programa te izrazila uvjerenost da će, bude li izabrana, zajedno s članstvom uspjeti u njihovoj realizaciji.

Najprepoznatljivijim problemom označila je loš rejting stranke, zbog čega je potrebno, kazala je, oživiti kreativnu energiju.

“Moramo se afirmirati kao nezaobilazan čimbenik na hrvatskoj političkoj sceni u stvaranju ugodnog društva i pristojne države”, rekla je Pusić, pozvavši članstvo stranke na mobilizaciju kako bi pronašli nove načini i prostor djelovanja te HNS dobio potporu za svoju politiku.

Bivši predsjednik HNS-a Radimir Čačić rekao je da se osjeća najvećim dijelom odgovornim za stanje u stranci kao i za sve dobre i loše stvari, a od nove predsjednice Vesne Pusić očekuje da nastavi sve što su radili.

Napominjući kako i cijela vlada dobiva ‘batine’, Čačić je rekao da su one, nakon pada rejtinga s 35 posto na 25, jedna vrsta ‘batina’, a pad rejtinga s pet na dva do tri posto je neka druga vrsta ‘batina’.

Dobrim smatra to što će se stvarni rejting stranke moći izmjeriti na predstojećim lokalnim izborima, 19. svibnja.

“Ako ne napravimo najmanje 20 posto bolji rezultat nego ikada u povijesti, onda ne znam politički misliti. Toliko ćemo dobiti više načelnika, gradonačelnika i župana i to je temelj za stranačko djelovanje”, naglasio je.

Pusić: “Čiji muž ili žena gdje radi” su nedopustive teme

Po mišljenju Vesne Pusić, sada politikom dominiraju banalne teme poput “čiji muž ili žena gdje radi”.

“To su nedopustive teme, jer u isto vrijeme tuku mlade Srbe u Kistanjima, mrze gayeve, ne postoji interes za raspravom o rastu i modelu rasta koji će kreirati radna mjesta”, kazala je Pusić.

Ocijenivši kako ponovno prijeti opasnost da Hrvatska ‘padne u političko crnilo’, Pusić je istaknula da to neće dopustiti.

“Pad se odvija kroz populizam, šovinizam i pad u banalizaciju politike”, ustvrdila je Pusić, dodavši kako HNS važnim drži redefiniranje politike građanskog centra. To je potrebno jer sada različite gospodarske i socijalne okolnosti razaraju srednju klasu koja je u svakoj državi jamstvo stabilnosti društva, dodala je.

Važnom temom Pusić smatra i pitanje redefiniranja lošeg položaja političkih stranaka u Hrvatskoj.

“Dopustiti ili zbog kratkoročnih interesa degradirati političke stranke znači degradirati pravo svakog građanima da javno djeluje u svojoj zemlji. Mi to ne smijemo dopustiti. Alternativa je diktatura, nemojte ni malo sumnjati u to”, rekla je Pusić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*