Josipović i Tadić: Treba nam sporazum o procesuiranju ratnih zločina

U objektu “Koliba” na Jahorini održan neformalni sastanak predsjednika Hrvatske i Srbije Ive Josipovića i Borisa Tadića sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Nebojšom Radmanovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Sastanak je završen u ranim poslijepodnevnim satima, a na njemu se razgovaralo o pitanjima kakva su inicijativa hrvatskog predsjednika Ive Josipovića za sklapanje međudržavnog sporazuma kojim bi se poboljšalo procesuiranje ratnih zločina, zatim o imovinsko-pravnim odnosnima, graničnim pitanjima te ukupnoj suradnji između Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, uključujući koordinaciju aktivnosti u borbi protiv organiziranog kriminala.

Josipović je nakon sastanka izjavio da se radi na tome da Hrvatska i Srbije sklope bilateralni sporazum o procesuiranju ratnih zločina. Kazao je da su on i predsjednik Srbije Boris Tadić suglasni o potrebi postizanja sporazuma koji bi se počinitelji ratnih zločina procsuirali prema mjestu njihova prebivališta , što bi spriječilo ponavljanje slučajeva kakav je onaj hrvatskoga branitelja Tihomira Purde.

“Nitko tko je počinio ratni zločin ne smije ostati nekažnjen”, kazao je hrvatski predsjednik, ali je istodobno naglasio da je on neobične važnosti izbjeći politiziranje ratnih zločina, odnosno njihovog procesuiranja.

Po njegovim riječima države u području bi trebale osnažiti zajedničku borbu protiv organiziranog kriminala, jer je to zajednički problem.

Kako se očekuje, vrijeme do subote ujutro, kada je planiran njihov odlazak s Jahorine, sudionici drugog trilateralnog sastanka iskoristit će i za bilateralne razgovore, ali i za šetnju, rekreaciju i obilazak planine.

Protokolom je, naime, predviđeno da predsjednici Srbije i Hrvatske sa članovima Predsjedništva BiH, tijekom boravka na Jahorini, razgledaju ovu olimpijsku planinu.

Sastanak na Jahorini prate izuzetne mjere sigurnosti, kao i veliki interes medija iz regije, tako da je akreditovano pedesetak ekipa i blizu 100 novinara, snimatelja i fotografa.

Prvi neformalni trilateralni sastanak predsjednika Srbije i Hrvatske i članova Predsjedništva BiH održan je u julu prošle godine na Brionima, gdje je razgovarano o saradnji u procesu evrointegracija i mogućnosti čvršćeg povezivanja kompatibilnih privreda Srbije, Hrvatske i BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*