Na jesen suspenzija BiH u Vijeću Europe?

vijece-europe12 Sve nade da bi Bosna i Hercegovina ipak mogla udovoljiti presudi Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, donešenoj u slučaju “Sejdić i Finci protov BiH”, pale su u vodu. Za osiguravanje mogućnosti da se i pripadnici manjina (a ne samo pripadnici triju konstitutivnih naroda) na ovogodišnjim izborima mogu kandidirati za člana Predsjedništva BiH i delegata u Domu naroda Parlamentarske skupštine BiH više jednostavno nema vrmena, budući da je Središnje izborno povjerenstvo, poštujući važeća ustavna i zakonska rješenja, po kojima rok za raspisivanje izbora istječe 6. svibnja, danas raspisla opće izbore, a od trenutka raspisivanja izbora više nije moguće mijenjati pravila po kojima će se oni održati.
Parlamentarna skupština Vijeća Europe prošloga je tjedna usvojila priličito oštru rezoluciju u kojoj se ističe potreba žurnih ustavnih promjena u BiH, kako bi se udovoljilo presudi Europskog suda za ljudska prava, a BiH se upozorava da bi na jesen moglo doći do suspenzije njezina članstva u Vijeću Europe ako se ne izmjene sporne zakonske odredbe. Druga, nešto blaža kazna o kojoj se govori jest mogućnost da nakon isteka mandata sadašnjoj delegacije BiH u Vijeću Europe, ne budu prihvaćeni agremani nove delegacije, čiji članovi će biti izabrani na ovogodišnjim izborima.
Vijeće Europe je čak naznačilo mogućnost da bi, ako Ustav BiH ne bude promijenjen prije izbora, tj. ako se izbori održe po starim pravilima, mogli biti osporeni njihovi rezultati. Irena Hadžiabdić, predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva, međutim smatra da to ipak nije moguće jer su, kako je rekla, izbori raspisani i sprovodiće se “u skladu sa važećim zakonima i propisima”.
U svakom slučaju, Vijeće Europe će reagirati, što je prije nešto više od mjesec dana jasno rekao Kimmo Sasi, izvjestitelj za BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. “Vijeće Europe će sigurno reagirati, ali prerano je reći kako. Postoji niz mogućnosti, od oduzimanja agremana bh. delegaciji do suspenzije članstva BiH u Vijeću Europe ako bude utvrđeno da zemlja ne zadovoljava osnovne standarde poštivanja ljudskih prava”, rekao je Sasi.
jakob-finci1 Portal Sarajevo-x prenosi izjavu Jakoba Fincija koji kaže kako je nakon današnje odluke o raspisivanju izbora “duboko razočaran da se zemlja u kojoj živi i koju predstavlja ne pridržava svojih obećanja”. “U ovoj situaciji bi bilo bolje da smo ispoštovali odluku Suda u Strasbourugu, Vijeća Europe i Europskog parlamenta. Ono čega se bojim je da nam izbori ne budu priznati zbog kršenja Međunarodne konvencije o ljudskim pravima, Protokola 12 i odluke Suda u Strasburgu. To se posebno odnosi na izbor članova Predsjedništva, koji mora biti otvoren za sve. Novi članovi Predsjedništva neće dobiti legitimitet”, izjavio je Finci za portal Sarajevo-x.
“Domaći političari kažu da nisu imali vremena, a imali su najmanje osam godina da prilagode Ustav propisima Međunarodne konvencije o ljudskim pravima. Sada kažu da nemaju vremena, pa će to uraditi poslije izbora što znači do 2014. godine, a 2013. će se sjetiti da opet nemaju dovoljno vremena”, rekao je Finci.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*