Na Josipovićevu politiku prema BiH presudno je utjecao ideolog treće Jugoslavije

dejan-jovic Tjednik “Globus” u najnovijem broju piše da je ideolog treće Jugoslavije, koji ne želi da Hrvatska uđe u EU prije Srbije i čovjek koji kaže da su hrvatski i srpski isti jezik – stvarni je pisac govora što ga je hrvatski predsjeednik ivo Josipović održao pred parlamentom Bosne i Hercegovine. Dr. Dejan Jović, glavni analitičar predsjednika Republike, politolog, konzultant britanske Ekonomsko-obavještajne agencije, presudno je utjecao na formiranje Josipovićeve politike prema Bosni i Hercegovini i Srbiji, piše “Globus” te navodi nekoliko teza koje je Jović od 2000. naovamo iznio u svojim intervjuima i blogovima: Raspad Jugoslavije bio je rezultat nasilnog nacionalizma, a ne nikakva prirodna pojava. Hrvati sa Srbijom i Bosnom dijele isti jezik. Hrvatska ne smije ući u EU prije Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Ratovi u bivšoj Jugoslaviji su – građanski ratovi.
Ipak, možda najbolju sliku Jovićeva pogleda na najnoviju povijest prostora bivše Jugoslavije daje sljedeći citat iz jednog njegova blogerskog zapisa, sročenog 2008. godine: “To što su razarani Vukovar i Dubrovnik (a ne Kraljevo i Niš) služilo je i služi kao razlog da službena Hrvatska sebe vidi isključivo kao žrtvu.”
U članku koji potpisuje glavni urednik Nino Đula stoji kako Dejan Jović u biografiji “zaobilazi godinu rođenja i spominjanje Hrvatske – naglašava da je rođen u Jugoslaviji”. Đula ističe i da Jović nije “nimalo bezvezan lik”: “Jedini je hrvatski državljanin, pardon, državljanin bivše Jugoslavije, koji je pisao doktorat na London School of Economics… a na britanskom sveučilištu dobio je posao iako je imao 68 protukandidata.”
Stručnjak takvog kalibra, prema “Globusu” zaslužan je za “potpuno promašenu politiku Pantovčaka”. “Vladini ljudi uvjereni su da je vješta i složena beogradska diplomacija doslovno preveslala tim s Pantovčaka, a da je sarajevski govor Ive Josipovića – koji je, treba reći, međunarodna zajednica jednodušno pozdravila, a i u Hrvatskoj ga je prihvatio dio javnosti – došao Tadiću kao unutarnjopolitički pokrivač ispod kojeg je provukao deklaraciju o osudi srebreničkih zločina, ali tako da je odgovornost za te strahote podijelio sa svima”, stoji u članku koji je “Globus” objavio kao naslovnu temu, pod naslovom “Ivu Josipovića savjetuje ideolog treće Jugoslavije”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*