Na Kamešnici lavina zatrpala četvero planinara, HGSS spasio troje, za četvrtim se traga

hgss
Hrvatska gorska služba spašavanja je izvijestila da su u subotu, malo prije 14 sati, zaprimili dojavu o lavini na Kamešnici koja je zahvatila četvero alpinista, koji su se penjali na najviši vrh te planine.

Na teren je upućen helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s timom spašavatelja i dva liječnika HGSS-a, a upućene su i zemaljske ekipe gorskih spašavatelja iz Splita, Šibenika, Gospića i Zadra.

U 15.30 sati HGSS je izvijestio da su spašavatelji došli pod lavinu i uspostavili glasovni kontakt s trojicom zahvaćenih alpinista.

Potom su uspjeli iz snijega izvući tri alpinista, a za četvrtim još uvijek tragaju. Dvojica od trojice pronađenih su ozlijeđena i njih će se u bolnicu pokušati transportirati helikopterom HRZ-a, a ukoliko vremenske prilike to ne dopuste, s planine će ih spustiti pristigli gorski spašavatelji.

Prema Kamešnici su se uputile i HGSS-ove ekipe s potražnim psima, kažu GSS-ovci.

Radi se o lavini koja je vrlo duga i pokrenula sa na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara, a zaustavila na oko 1.000 metara nadmorske visine. Područje lavine je dugo oko 500 metara, no spašavatelji se još uvijek nisu probili do lavinskog stožca. Helikopter je iskrcao ekipu nešto niže, a ka mjestu nesreće se probijaju i druge ekipe gorskih spašavatelja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*