Na Kedžari obilježen “Divin dan”

Po drevnoj ramskoj tradiciji, prve nedjelje nakon blagdana sv. Petra i Pavla, na Kedžari se obilježava “Divin dan”, dan posvećen Divi Grabovčevoj. Tako je bilo i danas.

Na Keždari su se okupile tisuće vjernika iz mnogih dijelova BiH, a ove godine, posebno veliki broj došao je iz Hrvatske, nekih zemalja Europe pa do daleke Australije Kao i pethodne, i ove je godine obilježavanje “Divinog dana“ započelo misom Uočnicom, koju je predvodio fra Jure Perić, župnik župe Gračac.

Danas, na “Divin dan“ uz suslavlje dvadesetak svećenika, svečanu svetu misu predvodio je i pod njom propovijedao fra Zdravko Dadić, župnik u župi Sesvetska Sopnica. Svojim pjevanjem, misno slavlje uzveličao je Župni zbor iz Konjica pod ravnanjem s. Brigite Luburić

Posljednjih nekoliko godina povećava se broj hodočasnika na grob Dive Grabovčeve, a danas ih je bilo preko deset tisuća. Osim Ramaca, na Kedžaru su hodočastili i vjernici iz susjednih općina: Uskoplja,Bugojna, Jablanice, Konjica , Tomislavgrada, Livna, Središnje Bosne, kao i oni iz hercegovačkih mjesta: Posušja, Š. Brijega, Ljubuškog, Gruda, Mostara… Posebno brojni bili su vjernici iz Hrvatske. Kako reče fra Andrija, od Osijeka i Dubrovnika, preko Splita i Pule do Zagraba ….

Kroz usmenu predaju i knjigu Ćire Truhelke, Diva Grabovčeva odavno je prešla granice Rame, a i dan posvećen njoj prelazi granice kako Rame, tako i BiH. Diva Grabovčeva treba biti uzor mnogima, posebno mladim generacijama koje se polako gube u vremenu i prostoru. Diva može i treba biti uzor i mnogim drugima kako se i po cijenu života brani čast i vjera… [rama-prozor.info]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*