Na Mirogoju položeni vijenci, Veljko Džakula dolazi na proslavu Dana pobjede u Kninu

Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja na zagrebačkom su Mirogoju položeni vijenci. Kod zida boli, središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja te na grob dr. Franje Tuđmana položili su ih izaslanici predsjednika Sabora i Vlade. Ministar branitelja Predrag Matić pozvao je sve na sutrašnju proslavu u Kninu.

“Pozivam sve ljude dobre volje, sve poštovatelje Domovinskog rata i hrvatskih branitelja da sutra dođu, ali isto tako, na svim mjestima, od Iloka do krajnjega juga, treba obilježiti taj dan pobjede. I, evo, Hrvati, mnogi datumi su nam se pobrkali i više ne znamo što nam se kad dogodilo, međutim 5. 8. je jedinstven datum i obilježavajmo ga onako kako smo i zaslužili”, poručio je Matić.

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 17. obljetnice akcije Oluja, jutros su izaslanstva Hrvatske ratne mornarice, grada Splita, Splitsko – dalmatinske županije, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te članova obitelji poginulih branitelja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali počast poginulim hrvatskim braniteljima, objavilo je hrvatsko Ministarstvo obrane.

Vijence su položili ispred Središnjeg križa na Lovrincu i na Groblju branitelja zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ante Urlić u pratnji zapovjednika Obalne straže RH kapetana bojnog broda Marina Stošića i načelnika Odjela N3 Zapovjedništva Hrvatske ratne mornarice kapetana bojnog broda Joška Šantića.

Vojni kapelan Hrvatske ratne mornarice don Branimir Projić je održao prigodnu molitvu za poginule hrvatske branitelje, a molitvu za poginule branitelje islamske vjeroispovijesti vodio je Vahid ef. Hadžić, imam splitski.

Počast žrtvama iz Domovinskoga rata uz polaganje vijenaca odana je počasnom desetinom i sviranjem mirozova.

Na taj su način s poštovanjem i zahvalnošću odali počast svim hrvatskim braniteljima, a posebno onima koji su utkali svoje živote u put prema sigurnom i mirnom razvitku naše zemlje, prema boljoj budućnosti.

Pupovac: Vrijeme je da se počne stvarati drugačija politika sjećanja

Srpsko narodno vijeće (SNV) je u povodu obilježavanja 17. obljetnice Oluje izdalo priopćenje u kojem ističe kako je “vrijeme je da se počne stvarati drugačija politika sjećanja i drugačiji odnos prema ratu i ratnom stradanju”.

“Naglašavamo potrebu prisjećanja na sve koji su stradali i patili, sve kojima je učinjena nepravda, Hrvatima od Srba i Srbima od Hrvata”, priopćeno je iz SNV-a.

“Većina zločina do danas je ostala nekažnjena. Posebno su ostali nekažnjeni zločini sistematskog uništavanja naselja, sistematskog onemogućavanja ili otežavanja povratka i zločini počinjeni prema povratnicima”, naglašava se u priopćenju.

SNV ističe da se žele suprotstaviti godinama prisutnoj politici koja stradanja Srba u 2. svjetskom ratu negira ili relativizira, a stradanja Srba u ovom ratu prešućuje.

Ni nakon sedamnaest godina nije stvoren prostor za politiku sjećanja u kojoj bi bilo mjesta za stradanje pripadnika i hrvatskog i srpskog naroda, a ni nepunih godinu dana do ulaska Hrvatske u EU nema ravnopravnog tretmana zločina i žrtava, stoji u priopćenju SNV-a koje je potpisao predsjednik Milorad Pupovac.

Na proslavu u Knin dolazi i Veljko Džakula

Večernji list najavio je da će na proslavi u Kninu sudjelovati i predsjednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula kojega je, kao političkog predstavnika srpske manjine u Hrvatskoj, pozvao predsjednik Ivo Josipović.

Taj njegov politički korak sigurno će izazvati brojne reakcije i među Hrvatima i Srbima, budući da je Džakula bio sudionik pobune na području Pakraca.

Na pitanje kakve bi reakcije mogao izazvati Džakulin dolazak Josipović je kazao kako smatra da svatko tko voli Hrvatsku na taj dolazak treba reagirati “maksimalno pozitivno”.

“Ja iznimno cijenim to što gospodin Džakula želi doći na ovu proslavu”, rekao je Josipović.

“S jedne strane to će značiti da je cjelokupno hrvatsko stanovništvo, pa evo i srpska manjina, prihvatilo ‘Oluju’ kao pobjedu Hrvatske, kao pobjedu demokracije, i u konačnici prihvatilo Hrvatsku kao svoju domovinu. Mislim da taj dolazak treba jako dobro pozdraviti, i nadam se da će i drugi čelnici srpske manjine smoći snage i mudrosti da dogodine dođu na proslavu ‘Oluje’. To, naravno, uključuje i našu obavezu da razumijemo da su i naši sugrađani srpske nacionalnosti, mnogi bez svoje krivnje, bili žrtve rata. Trebamo i njihovu žrtvu cijeniti i poštovati”, kazao je Josipović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*