Na natječaj Vlade RH za financiranje projekata Hrvata u BiH stiglo 800 prijava

Javni natječaj za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, koji je raspisan u rujnu, završen je 5. listopada 2012. godine.

Na natječaj za financiranje programa za Hrvate u BiH, ukupno je pristiglo oko 800 prijedloga, piše Večernji list.

Radne skupine za odgovarajuća područja (zdravstvo, obrazovanje, kultura i znanost) pregledale su i analizirale pristigle prijave te ih proslijedile Državnom uredu za Hrvate izvan RH.

Nakon toga će će povjerenstvo Vlade RH će, najvjerojatnije do kraja ovoga tjedna, donijeti konačnu odluku o raspodjeli planiranih financijskih sredstava, a rezultati natječaja bit će objavljeni na internetskim stranicama Državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Pri odabiru projekata svakako će se voditi računa da izabrani projekt pridonosi opstanku i razvoju Hrvata u BiH.

Još prilikom posjeta BiH u veljači ove godine, premijer RH Zoran Milanović je najavio nastavak financiranja “dobrih projekata”, istaknuvši kako će to, prije svega, biti sredstva za potrebe razvoje sveučilišta i potrebe bolnice.

Zakonom o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan domovine predviđeno je – u suradnji s nadležnim tijelima, udrugama i gospodarskim subjektima Hrvata u BiH – i financiranje programa mikrokreditiranja obiteljskih gospodarstava i obrta te jamstveni fond za osiguranje kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva za razvojne projekte u BiH.

Hrvatska Vlada je u proračunu za ovu godinu osigurala 15 milijuna kuna, skoro četiri milijuna maraka, za projekte od interesa za Hrvate u BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*