Na otoku Jakljanu pronađene 33 partizanske žrtve, pretpostavlja se da ih je ukupno 102

JakljanNa stratištu u pješčanoj kavi nedaleko od rive na otoku Jakljanu kraj Dubrovnika od 19. veljače kada je započela ekshumacija dosad su pronađeni ostaci 33 osobe, piše Dubrovniknet.hr. Pretpostavlja se da su na tom i još nekim mjestima na nenaseljenom otočiću u drugoj polovici svibnja 1945. godine partizanske vlasti smaknule 102 osobe.

U dosadašnjem tijeku ekshumacije koja će potrajati do 28. veljače utvrđeno je da se radi o ljudima mlađe životne dobi, dosta visokim i osobama dobro očuvanih čeljusti. Neki od žrtava bili su vezani žicom, prostrijelne rane kroz glavu su izrazito vidljive, a uz žrtve dosad nije pronađen niti jedan njihov osobni predmet.

Svaka žrtva zaslužuje grobno mjesto. Sve posmrtne ostatke ćemo zbrinuti i dostojno pokopati, jer ti ljudi nakon skoro 70 godina zaslužuju svoj mir, kazao je ministar Predrag Matć nakon obilaska stratišta na Jakljanu.

Naglasio je kako neće biti moguća pojedinačna identifikacija već će svi biti pokopani u zajedničkoj grobnici na Domobranskom groblju u Gospinu polju.

Jednako pristupamo svim žrtava. Ovdje nema mjesta ideologiji i politici, već je riječ o humanosti, istaknuo je ministar Matić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*