Na otvaranju sajma Silajdžić Tadiću očitao bukvicu

mostarski-sajam1 Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić otvorio je Trinaesti međunarodni sajam gospodarstva “Mostar 2010.”, koji će se do 17. travnja održavati u Mostaru, te tom prigodom kazao “kako mu je čast i zadovoljstvo biti među svim našim ljudima, i Bošnjacima i Hrvatima i Srbima, kao predsjednik Srbije sa jasnom odlukom da surađujemo, da se uputimo jedni na druge iznad svega u uvjetima vrlo teške i najveće gospodarske krize koja je pogodila sve naše zemlje”.

“Ovo je trenutak kada moramo sagledati unutarnje resurse svih zemalja zapadnog Balkana, ne samo kao naše nacionalne i državne, nego naše zajedničke resurse. Zbog toga smatram da na izazove s kojima se suočavamo moramo odgovoriti i našim posebnim nacionalnim politikama, tu mislim prije svega na naše državne politike, ali moramo da odgovorimo i našom zajedničkom regionalnom politikom. Vjerujem da mi, koji još nismo u Europskoj uniji, možemo pokazati jednu novu kvalitetu, čak i u odnosu na neke zemlje, politička i ekonomska društva jugoistočne Europe koja danas jesu u Europskoj uniji”, kazao je Tadić.

On je istakao kako ne bi bilo dobro da se u svakoj prilici osvrćemo na prošlo vrijeme. “Nitko neće ulagati u zemlju prošlosti. Nitko neće ulagati u regiju u kojoj se živi isključivo u zarobljeništvu problema prošlosti. Svi hoće ulagati u regiju koja je suglasna da moramo biti naslonjeni jedni na druge u budućnosti”, kazao je Tadić, na otvorenju manifestacije.

No svečana ceremonija u jednom se trenutku pretvorila u ozbiljan politički okršaj. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, obraćajući se nazočnima, istaknuo je kako je ovaj sajam uzoran primjer regionalne saradnje. Osvrćući se na odnose BiH s Hrvatskom i Srbijom, rekao je da su odnosi s Hrvatskom “već dugo dobri i prijateljski i uz neriješene probleme”.

“Razumijemo brigu Hrvatske za položaj Hrvata u BiH. Hrvati u BiH su dijelili prošlost s njihovim sugrađanima i mnogi se nisu vratili svojim kućama i to je osnovni problem”, istaknuo je Silajdžić te naglasio kako to nikome ne daje za pravo da spori jednakopravnost Hrvata u njihovoj domovini BiH, a to se događa. No, govoreći o odnosima sa Srbijom, rekao je da neke činjenice unose zebnju u srce građana BiH, navodeći primjer presude Iliji Jurišiću i uhićenje bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića.
“To neće pomoći našim odnosima. Naprotiv, to može samo odmoći. Kome je to u interesu, ja ne znam. Čuo sam gospodina Tadića da kaže da to nije u interesu Srbije. Pa koja Srbija to onda radi? Dakle, ako se ne možemo etnički čistiti ovdje, onda nas mogu presretati po Londonu. To će morati prestati. Nažalost, mi se moramo sada u skladu s tim ponašati. A ja sam mislio da smo mi na dobrom putu”, rekao je Silajdžić.
Kasnije je, odgovarajući na pitanja novinara da prokomentira te Silajdžićeve izjave, Tadić rekao kako je danas na sajmu imao niz razgovora i posjeta štandovima, i da ne bi htio komentirati ono što se događalo 90-ih godina, ali da sa svoje strane čini sve kako bi se riješili problemi koje su neki drugi ljudi činili 90-tih godina.

“Stegnuo sam ruku Harisu Silajdžiću, koga znam nekoliko godina i s kojim imam dobru suradnju i dobro razumijevanje, nezavisno od riječi koje su mi upućene na početku ovog sajma. S osmjehom gledam i na teške riječi”, kazao je Tadić, istaknuvši kako nije Srbija svojom odlukom međudržavne razgovore spustila na niži nivo.

Na pitanje novinara kako komentira “uhićenja u Beogradu i u Londonu, i je li vrijeme da dvije države pristupe razgovorima, a ne da plaše jedna drugu te je li možda tu razlog ljutnje Harisa Silajdžića”, Tadić je kazao da ima jasan odgovor, ali kako političari nemaju pravo da se ljute.

“Mi nismo zastupnici naših osjećanja, već smo zastupnici javnih interesa. Bavimo se politikom i, nažalost, nemamo pravo na naša osjećanja u ovom poslu. Moramo osjećanja ostaviti za naš privatni život”, rekao je Tadić.

Svečanom otvaranju Sajma nazočili su brojni gosti iz političkog, javnog i gospodarskog života BiH i regije među kojima i predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto, predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije Mlađan Dinkić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić, potpredsjednik Hrvatske vlade Božidar Pankretić, predsjednik HDZ-a BiH i bivši član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, potpredsjednik Parlamentarne skupštine BiH Niko Lozančić, potpredsjednik, dopredsjednik Vijeća ministara BiH i ministar financija Dragan Vrankić, potpredsjednik republike Srpske davor Čordaš, potpredsjednik zastupničkog doma Parlamenta F BiH Marinko Čavara, ministar financija Vlade Federacije BiH Vjekoslav Bevanda i mnogi drugi. [im]

1 Comment

  1. Silajdjic nije ocitao bukvicu Tadicu,,tko to tako silovito brani svakog muslimanskog optuzenika,,I.Jurisic je spomenut usput,,samo kada prljavom hariju hrvat zatreba,,muslimani nisu nikada niti jedan zlocin nad hrvatima napravili–tako ispada,sude im samo ako moraju,,Josipovic nastavlja beckokonjusarsku politiku prema hrvatima bih,,hrvatska je dijelila bih,,hrvatska se ispricava,,,ali zapamtite taj Silajdjic je vise gradjanin Turske nego BIH,,UZA PORODICA MU IMA TURSKE PUTOVNICE,,NJEGOVO IME NOSI I JEDNA ULICA U GRADU U tURSKOJ,,tko to kome cita bukvicu,,bukvica bih hrvatima je poodavno ocitana,,zali boze sto nosite naslov lista koji bi trebao prvo da poglada polozaj bih hrvata pa onda druge–u takvoj drzavi nazalost zivimo,,,Silajdjic je veci neprijatelj hrvatima bih od pola nabrojanih srba tamo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*