Na Plitvicama obilježena 21. godišnjica pogibije Josipa Jovića

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u subotu na obilježavanju 21. obljetnice akcije “Plitvice” kako su sloboda, demokracija, pravednost, mir i poštivanje ljudskih prava vrijednosti koje će uvijek voditi one koji će biti na čelu Hrvatske.

“Svako vrijeme nosi svoje izazove. Današnji su izazovi da gradimo bolji životni standard svih naših građana i prosperitetnu i europsku Hrvatsku te da se spriječe svi oni koji još i danas žele vratiti unatrag kotač hrvatske povijesti”, rekao je Josipović nakon što je položio vijenac na mjestu pogibije prve žrtve Domovinskog rata redarstvenika Josipa Jovića.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema potpresjednik Sabora Josip Leko kazao je da mu je čast iskazati poštovanje i zahvalnost i Josipu Joviću i svim žrtvama i hrvatskim braniteljima koji su izvojevali slobodu Hrvatske u obrambenom ratu. Sve njihove žrtve obvezuju današnje vodstvo, kazao je, da izgradimo onakvu Hrvatsku za kakvu su se branitelji borili, a to će biti Hrvatska jednakih prava, životnih uvjeta i jednakih šansi za sve. Upozorivši da još postoje otpori za raščišćavanje privatizacijskog kriminala i drugih problema koji su se gomilali godinama, Leko je u ime Sabora obećao da Hrvatska neće odustati od uspostave boljeg i pravednijeg društva.

Poručio je da nikada neće biti zaboravljeni najblistaviji trenuci hrvatske povijesti i dostojanstvo hrvatskih branitelja. Onima koji recikliraju mračne ideje koje su kroz povijest već osuđene poručio je da njihove ideje ne osiguravaju Hrvatskoj mirnu i perspektrivnu budućnost današnjim i budućim generacijama.

Neven Mimica, izaslanik premijera Zorana Milanovića, kao potpredsjednik Vlade izrazio je zahvalnost Josipu Joviću i svim drugim braniteljima koji su položili život za slobodnu Hrvatsku. Ustvrdio je da nas njihova žrtva uči koliko vrijedi sloboda i domoljublje, zahvaljujući čemu smo dobili mogućnost da smo danas članica NATO-a i uskoro članica EU-a što je “najbolji strateški okvir za naš ukupan gospodarski i društveni razvoj”.

Za Domovinski rat kao obrambeni i pravedan kazao je da nas obvezuje na odgovorno vođenje države i poštivanje volje građana jer, kazao je, samo je tako moguće postići sinergiju svih sposobnosti društva, s poštivanjem građanskih sloboda i svih nacionalnih interesa. Dodao je da na žalost moramo primijetiti da se u posljednje vrijeme izgubljeni ratovi i ratni zločinci prošlog stoljeća u Srbiji pokušavaju rehabilitirati, ali našu povijest neće pisati tuđi sudovi već su je napisali hrvatski branitelji 40-tih i 90-tih godina prošlog stoljeća. “Zlo će uvijek biti zlo, a dobro će uvijek biti dobro, ponovno jačanje velikosrpske ideje dovelo bi u pitanje sva postignuća dobrosusjedskih odnosa i suradnje u regiji za koju se zalažemo”, upozorio je Mimica.

Svečanosti obilježavanja 21. obljetnice pogibije prve žrtve Domovinskog rata i akcije prozvane “Krvavi Uskrs” prisustvovali su i ministar branitelja Predrag Matić Fred, mnogobrojni sudionici Domovinskog rata, predstavnici MUP-a i Oružanih snaga RH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*