Na području Bijeljine oko 30 milijuna tona nafte, Rusi u veljači počinju raditi na bušotinama

Republika Srpska ima veoma dobre odnose s Rusijom, što potvrđuju investicije u RS koje vrijede nekoliko milijardi eura, rekao je šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović.

“Imamo visok rejting u Rusiji i veoma dobre odnose zato što Rusi smatraju da je u Republici Srpskoj ozbiljna vlast i pozitivna investicijska klima”, rekao je Perović.

Dodao je da je izgradnja termoelektrane “Ugljevik tri” najveći ruski projekt na ovim prostorima, a da će projekt “Južni tok” vjerojatno biti i veći.

“Samo plinifikacija Banje Luke stajat oko 800 milijuna eura, a potrebno je uraditi plinifikaciju 47 gradova kako bi plin došao do krajnjeg potrošača”, rekao je Perović novinarima u Ugljeviku.

Po njegovim riječima, planirano je da gradske toplane počnu koristiti prirodni plin, što će biti isplativije, a i ekološki čistije.

Također je podsjetio da je Vlada Republike Srpske dala koncesiju za istraživanja nafte ruskom poduzeću “Jadran nafta”.

“Oni će u veljači krenuti s radom na bušotinama na području Bijeljine gdje se, prema procjenama, nalazi oko 30 milijuna tona nafte, a to je investicija od 70 do 100 milijuna eura”, rekao je Perović.

Naglasio je da ruska ulaganja u modernizaciju Rafinerije ulja Modriča iznose više od 500 milijuna eura, te da su oni uradili rebranding benzinskih crpki u BiH i imaju u planu kupovinu više od 200 crpki.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*