Na poligonu “Crvena zemlja” vježba hrvatsko-čeških zrakoplovnih timova


Na helikopterskom strelištu na vojnom poligonu “Crvena Zemlja” kod Knina danas je uspješno provedeno bojevo gađanje pripadnika 1. tečaja zajedničke hrvatsko-češke obuke savjetodavnih timova zrakoplovstva, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo obrane.

(Air Advisory Team Pre-deployment Training Course, 1. AAT PTC). Gađanje je sastavni dio Programa obuke tečaja hrvatskih i čeških instruktora, a cilj je dostizanje više razine koordinacije posada helikoptera u situacijama zajedničkog djelovanje pilota, tehničara letača i bočnih strijelaca. Gađanje su proveli bočni strijelci pripadnici OS R Češke iz puško-strojnice M-84 (PKM) iz helikoptera MI-171 Sh na ciljeve na zemlji.

Riječ je o zajedničkoj obuci hrvatskih i čeških zrakoplovnih posada helikoptera i zrakoplovnih tehničara održavanja u sklopu preduputne obuke i pripreme pripadnika koji će biti upućeni u mirovnu operaciju ISAF u Afganistanu kao zrakoplovni mentorski tim (5. AAT Air Advisor Team). Letačka obuka provodi se na helikopterima Mi-171 Sh, a prethodila joj je jednotjedna obuka letačkih posada na simulatoru u Ostravi u Češkoj Republici. Obuka obuhvaća teorijsku i opću informativnu pripremu pripadnika za područje operacije, te funkcionalni dio za letačke i zemaljske skupine, a sve završava praktičnom letačkom obukom. Tečaj su zajednički osmislili hrvatski i češki timovi uz savjetodavnu potporu institucija i postrojbi SAD-a.

Zapovjednik tečaja je hrvatski pilot pukovnik Michael Križanec. Nakon provedene obuke uslijedit će evaulacija-ocjenjivanje spremnosti snaga za misiju na nacionalnoj razini, te rotacija snaga, a zadaća mentorskog tima u Afganistanu je obuka po NATO standardima i procedurama helikopterske eskadrile Afganistanskog ratnog zrakoplovstva (AAF) na kabulskom aerodromu KAIA. Ova zajednička preduputna obuka provodi se kao dio projekta unutar NATO inicijative “Smart Defense” odnosno “Pametne obrane”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*