Na pomolu spor: Banja Luka želi obilježiti granice RS, Bošnjaci protiv!

Džerard Selman, ministar pravde Republike Srpske (RS), izjavio je da je u tijeku formiranje povjerenstva koja će utvrditi entitetsku graničnu crtu i prenijeti je sa topografskih karata na stvarno stanje, odnosno na lice mjesta.

– Obavit ćemo markiranje i svakako ćemo se obratiti OHR-u i nadležnim međunarodnim institucijama, koje su po Daytonskom mirovnom sporazumu jedine nadležne obaviti službeno markiranje određenih točaka te crte, rekao je Selman i dodao da je Vlada RS uputila dopis OHR-u, koji je zatražio obrazloženje zašto i na koji način se planira uraditi taj posao, i da Vlada sada čeka njihovo reagiranje.

Selman je naveo da je u tom pismu Vlada obavijestila OHR da je markiranje granice trebalo završiti u roku od 90 dana od potpisivanja Daytonskog sporazuma i da je to obveza iz aneksa dva ovog sporazuma, kojim je utvrđeno da međuentitetska linija treba biti markirana.

“To nije urađeno i zato ćemo, bez obzira na to kakav odgovor OHR-a bio, nastaviti i dalje ovaj posao”, rekao je Selman i napomenuo da Republička uprava za geodetsko-imovinske poslove već radi na ovom poslu, dodavši da su područni uredi u svim općinama kroz koje prolazi međuentitetska linija dobile zadaću da tehnički pripreme sav taj posao.

Podsjetimo, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, govoreći u ime svoje stranke SDA nedavno je izjavio da ta stranka neće dopustiti da se obilježi međuentitetska granica, jer se SDA zalaže za brisanje granica i ulazak u EU.

Predsjednik RS Milorad Dodik, najavio je markiranje entitetske granice još u rujnu, u vrijeme dok je obavljao dužnost entitetskog premijera.

On smatra da se zbog nepostojanja jasno utvrđene međuentitetske granice krše imovinska prava te otežava razvitak i investiranje u granične općine.

“To je činjenica koja nas je potaknula da ovo riješimo”, rekao je Dodik, koji je tada optužio međunarodnu zajednicu i Federaciju BiH da namjerno izbjegavaju određivanje granice između entiteta:

“Sve to govori o lošom namjerama stranaca. Na strance i tijela vlasti BiH ne možemo se osloniti jer su oni neprijateljski nastrojeni prema RS”, rekao je Dodik.

(HRiječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*