Na posljednjoj općoj audijenciji pape Benedikta XVI. okupilo se 150.000 ljudi

benedikt-16-zadnja-audijencijaNa svojoj posljednjoj općoj audijenciji s vjernicima Trgu sv. Petra u Vatikanu, papa Benedikt XVI. rekao je na početku govora kako je dirnut jer vidi ‘živu Crkvu’. Zahvalan je vjernicima što su došli u tako velikom broju (njih čak oko 150.000 tisuća).

“Oduvijek sam znao da crkveni brod nije moj, nego Božji. Moje je srce puno zahvalnosti Bogu jer je uvijek meni i Crkvi dao svjetlost”, rekao je papa i dodao da se nikada nije osjećao usamljeno dok je obnašao svoju dužnost te se zahvalio se kardinalima, prijateljima i čitavoj Crkvi.

“Posljednjih mjeseci sam osjetio da mi ponestaje snage i molio sam Boga da mi pomogne, ne za svoje dobro, nego za dobro Crkve. Potpuno svjesno sam donio ovu odluku. Ne napuštam Crkvu, nego ostajem na križu uz Krista”, rekao je.

“Bog vodi svoju Crkvu, i u teškim vremenima, nije nas napustio”, rekao je Benedikt XVI. nakon čega su narod i kardinali zapljeskali.

Benedikt XVI. je na hrvatskom jeziku pozdravio hrvatske vjernike. “Srdačno pozdravljam sve hrvatske hodočasnike! Dragi prijatelji, hvala na vašoj ljubavi i blizini. Pod zaštitom Majke Marije, ostanimo povezani u molitvi i vjeri u Krista Uskrslog. Rado blagoslivljam vas i vaše obitelji. Hvaljen Isus i Marija!”, rekao je Papa u pozdravu hrvatskim hodočasnicima.

Sveti Otac Benedikt XVI. danas se oprašta od mnoštva vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra, u svom posljednjem javnom nastupu u osam godina pontifikata.

Osamdesetpetogodišnji Papa, Nijemac, objavio je 11. veljače da više nema snage za obnašanje svoje službe s obzirom na izazove u današnjem svijetu koji su zahvatile snažne promjene. Njegov odlazak je izazvao nevjericu, pa i unutar Crkve u kojoj već sedam stoljeća nije bilo dragovoljnog odreknuća nekog pape.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*