Na referendumu odlučeno: Raško Polje postaje Roško Polje

Raško Polje kraj Tomislavgrada ubuduće će se zvati Roško Polje, opdlučili su na referendumu stanovnici toga mjesta. Zašto se gotovo sto posto Rožana izjasnilo za promjenu imena svoga naselja? “Mi smo uvijek svoje mjesto zvali Roško Polje, a njegove stanovnike Rožani”, izjavio je za “Slobodnu Dalmaciju” Ante Đikić, općinski vijećnik Roška Polja i inicijator referenduma. Povijesni dokumenti spominju srednjovjekovni grad Rog na ovom prostoru, po čemu je i mjesto dobilo ime Roško Polje.
Tko je i kada ime Roško Polje službeno promijenio u Raško Polje, nije poznato. To se dogodilo u vrijeme stare Jugoslavije. Možda je to omaškom učinio neki pijani matičar, ali je vjerojatnije da je to posljedica sračunate velikosrpske politike. Naime, pridjev “Raško” podsjeća na Rašku, srednjovjekovnu Srbiju.
I danas ovdje stariji ljudi Srbe zovu Rasi. A zna se da su u to vrijeme Srbi imali glavnu riječ u svemu, pa i administraciji. Tako je Roško Polje postalo Raško Polje. Inače, ovdje žive isključivo Hrvati.
Mještani su referendumom jednostavno dokinuli tu dvojnost i nelogičnost da se naselje službeno zove Raško Polje, a stanovnici i Crkva ga imenuju kao Roško Polje. Sada slijedi verifikacija i usvajanje zakona o promjeni imena u državnom i federalnom Parlamentu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*