Na Rusiju se sručila kiša meteorita, više od 500 ljudi ozlijeđeno

meteoriti-rusija-zgradaBroj ozljeđenih u meteorskoj kiši, koja je pogodila centralnu Rusiju premašio je tisuću, a među ozlijeđenima je više od 200 djece, priopćilo je rusko Ministarstvo unutaranjih poslova.

Prema najnovijim podacima, u regiji Chelyabinsk, 1500 kilometara udaljenoj od Moskve, meteorska kiša prouzročila je veću materijalnu štetu na 2.962 kuće, te 361 vrtiću. Izvanredno stanje je proglašeno u tri regije, a 758 osoba je hospitalizirano.

Uglavnom se radi o posjekotinama od komadića razbijenog stakla. Na gotovo 300 zgrada u Čeljabinsku razbijeno je staklo. Podaci o broju stradalih rastu iz sata u sat.

Prema posljednjim informacijama, na terenu je 20.000 spasilaca. Tri zrakoplova nadziru regiju. Pronađen je najmanje jedan komad palog objekta.

Gradske vlasti poručuju građanima da pokupe djecu iz škole i ostanu kod kuće. U sprječavanju meteorita sudjelovale su navodno i ruske zračne snage koje su raketama na visini od 20 km raznijeli meteorit na manje komade. Eksplozija je, tvrde svjedoci, bila toliko glasna da se u isto vrijeme činila kao potres i udar groma, a na nebu su bili veliki tragovi dima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je u petak od ministra za izvanredne situacije Vladimira Pučkova da hitno pruži pomoć stradalima u kiši meteorita na Uralu, dok je premijer Dmitrij Medvedev rekao kako taj incident pokazuje da je cijeli planet podložan takvim događajima te da je potreban sustav za zaštitu planeta od sličnih događanja u budućnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*