Na sajmu INFO 2012. obilježit će se 20 godina interneta u Hrvatskoj

S nizom prezentacija, predavanja i stručnih susreta od danas do 18. studenog na Zagrebačkom velesajmu (ZV) održat će se sajam informacijskih tehnologija INFO, u okviru kojega će se obilježiti 20 godina Interneta u Hrvatskoj, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Osim tog obilježavanja, Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet predstavit će dio svojih usluga namijenjenih školama te organizirati programe i radionice na aktualne teme, od digitalnih knjiga i otvorenih obrazovnih sadržaja do virtualnih identiteta te sigurnog korištenja Interneta.

Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNeta, rekao je kako će se na sajmu pokazati da informatička zajednica u Hrvatskoj nije mrtva već se na toj sceni događa puno zanimljivih stvari, a izdvojio je projekt Nasilje nije cool kojemu je cilj zaustaviti nasilje na društvenim mrežama.

Sajam INFO, koji je nakon šest godina vraćen na kalendar sajmova ZV-a, podijeljen je u dva dijela. Stručni dio trajat će od 15. do 17. studenog s prezentacijama proizvoda i tehnologija, skupovima, predavanjima i radionicama, a zabavni, koji je namijenjen široj publici i održavat će se od 13. do 18. studenog, posvećen je maloprodaji informatičke opreme, ‘gamingu’ te izložbi retro računala i mobitela, od legendarnih ‘cigli’ do prvih ženskih i solarnih mobitela.

Održat će se i programi Fight club na kojima će dvije suprotstavljene strane, uz pomoć loptica od spužve, iznositi svoje argumente za i protiv Interneta, odnosno elektroničkih i tiskanih knjiga.

U programu TeachMeet profesori i nastavnici pokazat će što su u nastavi napravili koristeći informacijsku tehnologiju, prvi put održat će se i StudentsMeet gdje će isto napraviti studenti, a predstavit će se i e-Dnevnik za školu budućnosti.

Građani će na radionicama moći registrirati svoju domenu i izraditi web stranicu te, među ostalim, učiti programiranju, izradi e-knjiga, slušati predavanja o Twitteru i Facebooku.

Uz CARNet, partneri ovogodišnjeg sajma su prva hrvatska otvorena tvornica softwarea CISEx, Digital Signage – DISICon, a pokrovitelj je hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Istovremeno će se na skoro 20 tisuća četvornih metara Zagrebačkog velesajma održati Interliber, Sajam glazbe, Educa.hr i ZimSki show, koji godišnje privuku ukupno više od sto tisuća posjetitelja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*