Na sajmu u Tokyju svoja vina predstavlja pet tvrtki iz BiH

vino2Na ovogodišnjem tokijskom 38. međunarodnom sajmu hrane i pića “Foodex Japan 2013.” sudjeluje i pet kompanija iz Bosne i Hercegovine. Na sajmu koji traje do 8. ožujka, svoje će proizvode izlažu Vinarija “Nuić” iz Ljubuškog, Vinarija “Čitluk” i Podrumi “Andrija” iz Čitluka, trebinjska Vinarija “Tvrdoš”, ali i Sava Semberija iz Bijeljine, piše Dnevni list.

Sudjelovanje spomenutih kompanija na sajmu omogućila je i organizirala Japanska organizacija za vanjsku trgovinu (JETRO) u suradnji s Veleposlanstvom Japana u BiH, Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom inozemnih poslova BiH, Vanjskotrgovinskom komorom BiH (VTK BiH) i Federalnim ministarstvom okoliša i turizma.

“Organizatori nastupa očekuju da će bh. kompanije ostvariti uspješan nastup na sajmu ‘Foodex Japan 2013.’, što može dovesti do jačanja trgovinskih veza između Japana i BiH”, priopćila je VTK BiH.

Napominju da je nastup organiziran zahvaljujući posebnom programu potpore pod nazivom “JETRO zona” koji je namijenjen kompanijama iz zemalja u razvoju koje se bave proizvodnjom hrane i pića. Ovaj program proizvođačima nudi priliku svoje proizvode po prvi put predstaviti na japanskom tržištu u cilju uspostavljanja kontakta s potencijalnim poslovnim partnerima. Kompanije koje su odabrane za ovaj program dobile su priliku izlagati na spomenutom sajmu uz znatno niže troškove sudjelovanja, priliku konzultirati se s japanskim stručnjacima za tržište hrane i pića, kao i besplatno koristiti mnoge druge usluge tijekom trajanja sajma.

Također, iz VTK BiH podsjećaju da je Veleposlanstvo Japana u BiH u suradnji s JETRO uredom iz Beča u mjesecu srpnju 2012. organiziralo seminar o promociji hercegovačkih vina u Japanu. Tom prilikom vinari iz Hercegovine nazočili su predavanju na kojem su se upoznali s japanskim tržištem vina, kao i mogućnošću da se prijave za sudjelovanje u programu “JETRO zona”.

Iako je natječaj za ovaj program bio otvoren i za izvoznike iz drugih zemalja jugoistočne Europe, pet kompanija iz BiH odabrane su kao jedine iz regije koje će izlagati u sklopu programa “JETRO zona” na sajmu “Foodex Japan 2013.”.

“S obzirom da se po prvi put događa da kompanije iz BiH izlažu svoje proizvode u Japanu, ovaj program naišao je na razumijevanje i potporu nadležnih institucija u BiH koje su pružile financijsku i logističku potporu kompanijama sudionicama na sajmu”, dodaju iz VTK BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*