Na slovenske izbore presudno će utjecati Crkva i bivši partizani

Janez Janša
Katolička crkva ima najveći utjecaj na slovenske birače uoči prijevremenih parlamentarnih izbora 4. prosinca. Pokazala su to brojna ispitivanja javnog mišljenja, a više od 35 posto građana naglasilo je važnost Crkve i crkvenih stanova prije zaokruživanja “svoga” kandidata.

Ako su istraživanja točna, onda nema mnogo dileme tko će pobijediti. To bi trebao biti Janez Janša koji je i u dosadašnjoj kampanji pokazivao najviše simpatija prema crkvenim stavovima. Uostalom, prednost Janše pokazuju i sve relevantne ankete desetak dana uoči izbora.

Ali, ni ljevica nije ostala bez podrške, pa tako Slovenci pokazuju veliko zanimanje i za stavove udruga bivših partizanskih boraca.

Janezu Janši zasad nije naštetio sudski proces koji se vodi u Ljubljani zbog afere Patria, koja je izbila zbog sumnji da je Jaša, u vrijeme dok je bio slovenski premijer, od finske Patria tvrtke primio mito prilikom sklapanja ugovora o nabavi 135 oklopnih vozila, vrijednih 278 milijuna eura.

Janša tvrdi da je riječ o politički motiviranom procesu i da se namjerno izabrao trenutak uoči izbora. Prije tri godine, pak, Janša je u samom ‘fotofinišu’ izgubio od Boruta Pahora. I tada je primjenjena ista taktika da ga se ocrni uoči samih izbora, što je 2008. donijelo rezultata.

Posebno se na Janšu okomio Gregor Golobič, nazvavši ga “slovenskim Sanaderom”. “Slovenski je cilj bio odlijepiti se od Balkana, kao pravna i civilizirana država. Danas vidimo da Hrvati procesuiraju političare osumnjičene za korupciju, a mi se nismo odlijepili od Balkana jer su nas drugi pretekli. Skandal je da na izborima kao favorit nastupa slovenski Sanader i s tim ćemo morati dugo živjeti.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*