Na splitsko sjemenište bačena dimna bomba, ravnatelj smatra: To je zbog zdravstvenog odgoja

U predvorje splitskoga Nadbiskupijskoga sjemništa i Nadbiskupijske klasične gimnazije u 12,35 nepoznata je osoba bacila dimnu bombu kućne izrade. Bomba je izazvala manju materijalnu štetu, pocrnjeli su zidovi, te veliku nelagodu, priopćio je ravnatelj tog sjemeništa Mladen Parlov.

Nadzorne kamere otkrivaju da je riječ o mlađoj osobi s kapuljačom koja je prekrila lice i baca bombu u predvorje zgrade, a istodobno pazi da je kamera ne snimi. U splitskoj Policijskoj upravi rekli su kako je riječ o improviziranoj pirotehničkoj napravi koja je bačena u predvorje sjemeništa.

“Vjerojatno je kako je bacanje bombe povezano s aktualnim medijskim polemikama na temu spolnog odgoja u osnovnim i srednjim školama, a što u pojedinim medijima prerasta u pravu kršćanofobiju i izljeve mržnje protiv Katoličke Crkve. S nelagodom se moramo upitati: što je sljedeće? Jesu li na redu prave bombe te ubijanja svećenika, redovnika i redovnica, kao što je to bilo poslije ’45? Kome trebaju sve veće i dublje podjele u hrvatskom društvu? Kome smeta drugačije mišljenje i sloboda izražavanja?”, zapitao je Parlov i pozvao da u ime razuma i humanizma svi akžemo dosta.

“Dosta je javnog netolerantnog govora i poticanja na mržnju, bez obzira odakle dolazili! Dosta je javnog izrugivanja onih koji su drugačiji i misle drugačije! Apeliram na sve urednike medija da ne objavljuju priloge koji potiču na mržnju i netoleranciju, bez obzira tko im je autor. Administratori pojedinih portala trebali bi skinuti svaki post koji u sebi nosi mržnju prema bilo kome. Jedino svi zajedno, u odgovornosti prema vlastitim riječima i djelima, poštivajući druge osobe i njihova uvjerenja, možemo izgraditi humanije, pravednije i bolje društvo. A valjda to svi želimo”, zaključio je Parlov.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*