Na Trgu bana Jelačića počeo prosvjedni skup protiv ćirilice

trg-bana-jelacica-prosvjed-cirilica

Na središnjem zagrebačkom trgu u simboličnih 12 sati i 5 minuta počeo je prosvjedni skup “Ne ćirilici u Hrvatskoj” u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara na kojem se prema prvim procjenama okupilo oko 15 tisuća građana.

Prosvjednici su gotovo u cijelosti ispunili zagrebački trg na kojem su istaknuli brojne hrvatske i braniteljske zastave te transparente s porukama “Političari dosta je izdaje hrvatskih nacionalnih interesa!”, “Ne povlačite za nos hrvatski narod!”, “I reći ću vam još samo jednu stvar – zapamtite Vukovar”, “Političari položite račune za koga radite!”. Izvikivali su “Vukovar, Vukovar” i “Zovi samo zovi, svi će sokolovi za te život dati”.

Prije početka skupa emitirana je snimka posljednjeg izvještaja legendarnog novinara Siniše Glavaševića iz Vukovara. Jedan od prosvjednika Davor Černi iz Pakraca rekao je Hini da se protivi uvođenju ćirilice jer je ovo Hrvatska. “Svi mogu učiti ćirilično pismo, ali ovo je Hrvatska”, kazao je. Ivan Samaržija iz Zagreba rekao je da traže reviziju popisa stanovništva te da ne mrze nikoga već samo žele da se poštuju hrvatski zakoni.

Prema procjenama policije prije samog početka prosvjeda, okupilo se oko 15 tisuća građana koji su došli podržati zahtjeve Stožera protiv uvođenja ćirilice u službenu uporabu u Vukovaru. Od vlasti se traži provjera prebivališta pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru jer smatraju da ih ima manje od 33,33 posto od ukupnog stanovništva zbog čega u Vukovaru prema zakonu ne bi trebalo uvesti dvojezičnost i ćirilične natpise.

Dio prosvjednika u Zagreb je jutros organizirano stigao posebnim vlakom sa 17 vagona iz Vukovara i autobusima iz drugih hrvatskih krajeva. Organizatori su najavili da će skup na Trgu bana Josipa Jelačića proći bez incidenta, “dostojanstveno i mirno kako i dolikuje hrvatskim domoljubima”.

Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je jučer kako očekuje da prosvjed bude u granicama zakona kao i svaki drugi javni skup te da građani koji će na skup doći poštuju zakone. Tramvajski promet zagrebačkim središnjim trgom je prekinut, a skup osiguravaju policija i zaštitari. U jednosatnom programu skupa nastupit će i pjevač Marko Perković Thompson.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*