Nabiskup suspendirao don Grubišića zbog bavljenja politikom

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, izrekao je i proglasio kaznu obustave – suspenzije vršenja svih „čina Svetoga reda“- ispovijedanja, propovijedanja i slavljenja mise te zabranu nošenja svećeničkog odijela.

„Kazna obustave – suspenzije čina vlasti Svetoga reda don Ivanu Grubišiću, posljedica je aktivnog sudjelovanja u politici, osnivanjem stranke tzv. Građanske inicijative (kan. 287, § 2), prihvaćanja javne službe saborskog zastupnika, koja sa sobom nosi sudjelovanje u vršenju građanske vlasti (kan. 285, § 3), nepriličnog ponašanja koje je tuđe svećeničkom pozivu (kan. 285, § 2) te ustrajnog neposluha prema svojem Ordinariju (kan. 273). Kaznu obustave (suspenzije) čina vlasti Svetoga reda don Ivanu Grubišiću, nadbiskup je bio prisiljen izreći budući da su ostali bez uspjeha svi pokušaji Ordinarija da ga, kako prije tako i za vrijeme izborne kampanje, odvrati od kršenja crkvene discipline (kan. 1347)“, priopćeno je u srijedu iz Splitsko-makarske nadbiskupije.

„Ideje, premda poželjne i nužne ovome društvu koje je, među ostalima i don Ivan Grubišić zastupao i na temelju kojih je postigao svoj izborni rezultat zajedno s ostalim sudionicima izbora, ne mogu biti opravdanjem njegovom aktivnom sudjelovanju u politici. Kao svećenik, pozvan je uvijek i prvenstveno poštivati norme svoje Crkve, a ne ih kršiti da bi ostvario neki svoj politički cilj. Sukladno kan. 1350, ovom se kaznom ne umanjuje obveza Nadbiskupije za don Ivanovo uzdržavanje, već zadržava pravo na primanje određene mirovine kao i svi drugi umirovljeni svećenici, prema propisima Financijskog sustava Splitsko-makarske nadbiskupije“, navodi se nadalje.

Među ostalim se dodaje i kako je nadbiskup, prije donošenja odluke, saslušao i mišljenje Vijeća konzultora.

U svojoj Odluci od 2. siječnja 2012., nadbiskup naglašava da ovu kaznu svomu svećeniku izriče žalosna srca i želi da mu izrečena crkvena kazna bude učinkovit lijek odustajanja od stavova suprotnih crkvenim zakonima, te pridonese promjeni tvrdokornog stava suprotna dostojanstvu poziva i poslanja svećenika Katoličke Crkve.

Slijedi žalba

Saborski zastupnik Ivan Grubišić potvrdio je da je u utorak navečer zaprimio pismenu suspenziju , no smatra da je to upravni akt nadbiskupa, a ne pravni čin pa se zato u njegovu slučaju suspenzija ne može ni primijeniti.  Obratit će se, kaže, višoj crkvenoj vlasti, što znači Hrvatskoj biskupskoj konferenciji ili čak kongregaciji za biskupe u Rimu jer je uvjeren da se nije ogriješio o crkvene zakone i propise.  Dom Ivan Grubišić politički je aktivan već cijelo desetljeće, s tim što se dva puta pokušao probiti i u Hrvatski sabor. Prvi put 2003. sa svojom Alijansom za treću Hrvatsku.  No tada je bio pošteđen kazne, vjerojatno zbog lošeg izbornog rezultata koji ga je ostavio izvan parlamenta. Više je sreće imao na prošlogodišnjim prosinačkim izborima kad je s dva osvojena zastupnička mandata i porukom da će se boriti za raskid međudržavnih ugovora s Vatikanom, izazvao mjesnu Crkvu, koju također nije štedio u svojim kritikama.. Iako se činilo da će mu nadbiskup Barišić još jednom progledati kroz prste, to se nije dogodilo. Odluka je donesena, kazna je izrečena.

Izvor: Vjesnik, Zagreb

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*