Načelnik Trebinja se ispričao Dubrovčanima, ali ih i optužio za napade na Trebinje

Dvadeset godina nakon što je s područja općine Trebinje topničkim i pjšačkim napadima razaran grad Dubrovnik, iz Trebinja je stigla isprika. Uputio ju je načelnik općine Trebinje Dobroslav Ćuk u dubrovačkom hotelu “Excelsior”, na seminaru o prekograničnoj suradnji za održivi turizam koje se održava pod pokroviteljstvom veleposlanstava SAD u Hrvatskoj i BiH te UNDP programa za razvoj organizacije Ujedinjenih naroda.

Kako piše Jutarnji list Ćuk je tom prilikom rekao: “Kao načelnik općine Trebinje sa svojim sugrađanima duboko i iskreno žalim zbog svega što nam se dogodilo i zbog svake nedužne žrtve i svake štete, pa i one najmanje koja je nanesena našim susjedima i gradu Dubrovniku.

Vjerujemo da i vas ispunjavaju ista osjećanja i da je došao trenutak kada smo zaista spremni da zajedno zažalimo nad onim što se dogodilo, da poželimo da se nešto slično nikada više ne ponovi i da oprostimo jedni drugima hrišćanski, kako su nas nedavno tome poučili episkop zahumsko- hercegovački i biskup dubrovački.

Svjesni smo da podsjećanjem na nemile događaje iz 90-ih koji nikom od nas nisu donijeli dobro, otvaramo rane prošlosti. Naša namjera nije da diramo u rane koje još uvijek bole već da ih iskrenim suosjećanjem, žaljenjem, razumijevanjem, otvorenošću i spremnošću za dijalog i suradnju zacijelimo. Ako nastavimo živjeti u prošlosti, zapostavit ćemo budućnost kojom jedino možemo da zaliječimo i prevaziđemo minulo i ispravimo učinjeno”.

Ćuk je, na konferenciji za novinare održanoj nakon prvog dijela seminara, ustvrdio kako se lokalne vlasti nisu mnogo “pitale” niti su imale utjecaj u ratne događaje. “Ne žalim pričati o mentalnim sklopovima tadašnjih političkih prvaka u svojim gradovima, o verbalnim nastupima pojedinaca, ali je moglo biti drugačije – ustrvrdio je Ćuk te naglasio da se “ništa nije dogodilo pod direktnom komandom mojih prethodnika u Trebinju, a mislim i da gradonačelnik Dubrovnika nije zapovijedao slanjem granata prema Trebinju sa suprotne strane”, rekao je Ćuk.

Na upit novinara RTRS da se i on javno ispriča za ono što se tijekom rata dogodilo, dubrovački gradonačelnik je Andro Vlahušić je odgovorio: “Na takav način ne. Zbog razloga koji su povijesne činjenice. Ne želim kvariti nešto što je sada na primjeren način rečeno. Znamo kakva je bila situacija 1991. i danas neću ulaziti u datume, granice, sve bi nas to odvelo u prošlost, a moramo krenuti u budućnost.”

Ćuk je, komentirajući tu izjavu na novi zahtjev novinara RTRS, ponovio kako je nedopustivo da preko 20 godina nema komunikacije među susjednim gradovima.

1 Comment

  1. Naravno, politika podjele krivnje je uvelike na djelu, a neki koji se nazivaju Hrvatima uveliko tome pridonose.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*