Nacionalizam nije pobijeđen: Hoće li Srbi jesti travu?

I dok se Hrvatska nalazi na putu ka EU, Srbija se izoluje, piše Slavenka Drakulić  u listu Sueddeutsche Zeitung:

„Kada nacionalizam odjednom postane moda, onda svako može biti siguran da je sljedeći izborni termin blizu, bez obzira da li on bio u Srbiji, Belgiji, Mađarskoj ili Hrvatskoj. Čak i u Hrvatskoj, gdje je dvije trećine birača glasalo za pristup EU, je konzervativni HDZ kratko prije izbora iz rukava izvukao stari, agresivni nacionalizam, svojstven Tuđmanovoj eri, za koji se već deceniju vjerovalo da pripada prošlosti. Rezultati referenduma daju povoda za radost ali nacionalizam na Balkanu ni izdaleka nije pobijeđen.

Stoga se upravo nacionalistička retorika u Srbiji treba shvatiti ozbiljno. Tamo je situacija drugačija nego u Hrvatskoj u kojoj se nacionalistički  glasovi mogu shvatiti kao posljedniji očajnički pokušaji inferiornih protivnika EU. U Srbiji, gdje će se ove godine birati i parlament i predsjednik, mnogi Srbi odbijaju priznati nezavisnost Kosova. Kako pokazuju rezultati anketa, ultranacionalisti poput Tome Nikolića dobijaju sve veću podršku. Predsjednik Boris Tadić reaguje na trend u svojoj zemlji. Očigledno je na to primoran zbog sveopšteg raspoloženja. Tako su razgovori između Beograda i Brisela pomjereni, bar do proljeća.

Sve su prilike da se u Srbiji u dogledno vrijeme neće mnogo toga promijeniti. Čini se čak da bi nacionalizam mogao eskalirati. Sporni status Kosova je za Srbiju razlog da se još više udalji od EU. Za EU pak ne dolazi u obzir da se, na zahtjev Srba, odrekne priznanja Kosova. Problem postaje dublji zato što EU zbog privredne krize i također i tamo rastućeg nacionalizma, nije baš spremna za prijem novih članica.

Da li će zbog toga Srbija ostati izolovana kao što je to nekad bila i Albanija? Da li će Srbi biti prisiljeni da ‘jedu travu’?  Neće biti baš tako. Situacija bi sigurno bila drugačija da Srbija zavisi od evropskih žitarica. Ali isto kao što se nekadašnja komunistička Albanija udružila sa Kinom, tako sadašnja Srbija ima dobre veze sa ne tako dalekom Rusijom.

Slovenija je već članica EU, Hrvatska je kratko pred članstvom, a Crna Gora će uskoro započeti pristupne pregovore. I Makedonija, koja vodi spor sa Grčkom oko imena, ima bolje šanse da postane članicom EU od Srbije, ukoliko Beograd i dalje ne bude spreman da riješi problem Kosova. I na kraju Bosna i Hercegovina. Iako je ovo nezavisna zemlja, funkcionalna ni izdaleka nije. Jedan njen dio, Republika Srpska, već odavno funkcionira kao de facto samostalna država. Bosna i Hercegovina je u stvarnosti podijeljena zemlja, organizovana po nacionalističkim crtama razdavajanja. Podržava je pa konačno njom i upravlja međunarodna zajednica  preko svog specijalnog predstavnika. Područje bivše Jugoslavije je i danas, nakon mnogo godina od završetka ratova, potencijalno žarište za izbijanje nemira“ piše pored ostalog Slavenka Drakulić u listu  Sueddeutsche Zeitung.

Izvor: DW

1 Comment

  1. Podijeli, pa vladaj. Ko je zakuhao, ko je zaradio.
    I ne prenosite mudrolije Slavenke Drakulić, ona nista ne zna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*