Nacionalizam za birače važniji od europske perspektive?!

Dvadesetak dana pred opće izbore u Bosni i Hercegovini, koji su zakazani za 3. listopada, zaoštrava se retorika u predizbornoj kampanji.

Aktualni premijer manjeg bosanskohercegovačkog entiteta i kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za predsjednika Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da više nije sporna Republika Srpska jer je ona, po njegovim riječima, trajna kategorija, već da jedino može biti sporna BiH.

Ovu izjavu Dodik je dao na predizbornom skupu u Kozarskoj Dubici, samo nekoliko dana nakon što je na jednom drugom predizbornom skupu izjavio da je »za BiH bolje da se mirno raziđemo i da RS bude za sebe«.

»Danas su se mnogi zabrinuli za BiH, jer mi imamo naša prava, mi imamo snagu koju ste nam dali vi vašim glasovima i vašom podrškom. Jedinstvo SNSD-a je postalo problem, jer dok smo god mi jedinstveni ne mogu nam ništa, i nema prijenosa ovlasti s Republike Srpske na BiH«, kazao je Dodik.
Europska unija (EU) najavila je da bi nakon izbora u BiH mogla ojačati svoj angažman u ovoj zemlji. To uključuje i planove o imenovanju posebnog izaslanika EU-a za ovo područje koji bi imao ovlasti predlagati sankcije za one koji opstruiraju europski put BiH i ugrožavaju stabilnost ove zemlje. Po nekim navodima, te bi ovlasti mogle biti iskorištene upravo protiv »tvrdolinijaša« u Republici Srpskoj koji se protive jačanju središnjih državnih institucija BiH, što je neophodno da bi ova država dobila status kandidata, a kasnije i članstvo u EU.

No, čini se da Dodik, koji vodi oštru izbornu utrku za poziciju predsjednika RS, procjenjuje da glasači na koje računa više žele čuti nacionalističke poruke, nego poruke o europskoj perspektivi.

To potvrđuje i Dodikov intervju  za dnevnik “Frankfurter rundschau” u kojem je rekao da će Republika Srpska nastaviti postojati i ukoliko se dogodi da bude izolirana i okružena samo zemljama članicama Europske unije (EU).

Na opasku da se u Beogradu doduše često govori da Srbija “neće dati Kosovo za članstvo u EU”, ali da se RS ne spominje, Dodik je rekao da “to i ne mora se spominjati” i da Republika Srpska “ni samu sebe neće dati za članstvo u EU”.

Na pitanje kada će biti održan više puta najavljivan referendum o neovisnosti Republike Srpske, njezin premijer je ukazao da ona ima “Zakon o referendumu koji odgovara najvišim europskim standardima”.

“Ne isključujem da će, kada budu ispunjeni neki vanjski minimalni zahtjevi, doći do glasovanja o neovisnosti. Posebno poslije zbivanja oko Kosova to je naše legitimno pravo. Ali, mi nismo pustolovi”, rekao je Dodik.

(Vjesnik)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*