Nadmašio Fidela Castra: Američki senator održao govor od punih 13 sati

Rand-PaulRepublikanski senator iz Kentuckyja Rand Paul održao je u američkom Senatu 13-satni govor kako bi onemogućio glasanje o izboru novog direktora CIA-e Johna Bennana, bivšeg savjetnika predsjednika Baracka Obame koji podržava program bespilotnih letjelica.

Iskoristivši pravo na opstrukciju, Paul se za riječ javio malo prije podneva. Los Angeles Times piše da je govorio sve do iza ponoći, a da pritom niti jednom nije sjeo jer to prema pravilima označava kraj verbalnog izlaganja.

Govorio je punih 13 sati govora i tako debelo nadmašio kubanskog vođu Fidela Castra koji je poznat po dugim govorima, ali je njegov rekord tek 7 sati i 10 minuta.

Rand Paul je za tih 13 sati pojeo svega nekoliko slatkiša, dovoljno da bi mogao držati koncentraciju.

Za govornicom su mu se nakratko pridružili i senatori Mike Lee iz Utaha te Ted Cruz iz Teksasa, a podržalo ga je i 12 senatora iz svojih zastupničkih klupa. Mogao je i odgovarati na pitanja kolega što mu je također pomoglo.

Skrećući pozornost na program bespilotnih letjelica koje ubijaju i američke građane, Paul je protestirao zbog ovlaštenja koja su dana predsjedniku SAD-a, između ostalog i onog da samostalno donosi odluke o nečijoj krivnji i krivce kažnjava smrću.

U jednom trenutku predložio je demokratima da izglasaju rezoluciju kojom bi se ubojstva američkih građana izvršena bespilotnim letjelicama proglasila neustavnim, a on bi zauzvrat prekinuo opstrukciju, ali je njegov prijedlog odbijen.

Paul je i citirao riječi državnog tužitelja koji je kazao da je upotreba bespilotnih letjelica na teritoriju SAD-a hipotetička te da do nje najvjerojatnije neće doći. No nije mogao negirati činjenicu da takvi napadi u izvanrednim situacijama ne bi bili neustavni.

Iako iznimno dug, Randov govor nije i najduži ikad održan u Senatu. Rekord drži Strom Thurmond koji je 1957. godine, da bi spriječio ukidanje segregacije na jugu države, govorio ukupno 24 sata i 18 minuta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*