Nadzornom kamerom snimljen provalnik u džamiju u Mostaru VIDEO

Tijekom novogodišnjih praznika na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar izvršeno je nekoliko nasilnih provala u džamije.

Kako je navedeno u priopćenju iz Medžlisa, kojeg je potpisao glavni imam Salem-ef. Dedović, provale su se dogodile u džamiji “Bosanski mudžahidi” u Sjevernom logoru u noći 31. 12.2011. godine, potom u džamiji Opine u noći s 2.na 3. 1. 2012. i posljednja sinoć u džamiji Ali-bega Lafe na Pijesku.

Nepoznati počinioci ili više njih u vandalskom novogodišenjm piru pričinili su značajnu materijalnu štetu na spomenutim vjerskim objektima.

“Cijenimo da su motivi vandala bili isključivo koristoljublje jer su u svim ovim slučajevima u fokusu kriminalnih radnji bile džamijske kase i elektronski uređaji”, navode iz Medžlisa, u čijem priopćenju još stoji:

– Zabrinuti zbog učestalih napada na vjerske svetinje još jedanput pozivamo nadležne policijske organe da poduzmu sve potrebne mjere kako bi se počinitelji ovih gnusnih djela što prije pronašli. Također, pozivamo nadležno tužilaštvo da im izrekne najoštrije kaznene mjere.  Ovom prilikom želimo se javno zahvaliti pripadnicima Policijske uprave Mostar koji su na uspješan način riješili slične provale u posljednjoj dekadi dvanaestog mjeseca kada su obijene džamije na Carini, Luci i Balinovcu.

Na službenoj stranici Medžlisa IZ Mostar objavljen je i video na kojem se vidi mlađi muškarac, po nespretnim pokretima reklo bi se da je u alkoholiziranom stanju ili pod djelovanjem opijata, kako provaljuje u džamiju na Pijesku. Snimka je načinjena nadzornom kamerom. Pogledajte:

Podsjetimo, Muftijstvo mostarsko izrazilo je sredinom prošlog mjeseca “duboku zabrinutost” posljednjim događanjima, stanjem i položajem Bošnjaka u Mostaru i Hercegovini i, kako su naveli, neadekvatnim reakcijama nadležnih domaćih i međunarodnih institucija. Zbog toga je Muftijstvo uputilo otvoreno pismo relevantnim stranim i domaćim institucijama u BiH, želećii skrenuti pažnju i informirati javnost i spomenute institucije o stanju i položaju Bošnjaka-muslimana u Mostaru i Hercegovini.

Oko ovog pisma se kasnije razvila polemika, a hrvatski izvori su uglavnom demantirali navode po kojima su na područjima s hrvatskom većinom Bošnjaci-muslimani svojevrsni građani drugoga reda.

2 Comments

    • Vi ste prvi htjeli unistiti Islam i Muslimani U Bosni. I danas bi htjeli ovo ali vi to ne priznate, al Muslimani su najpametniji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*