Najgori u području: Izvješće o napretku BiH ka članstvu u EU bit će izrazito negativno

Izvješće o napretku BiH ka članstvu u Europskoj uniji, koji će 12. listopada prezentirati Europska komisija, bit će izrazito negativno, najavljuju u utorak vodeći bh. mediji, pozivajući se na diplomatske izvore u Bruxellesu.

Temeljne zamjerke u izvješću bit će to što BiH već godinu nema formiranu vlast na državnoj razini i što nije ispunjen nijedan od tri zaključka sa sastanka ministara vanjskih poslova EU. Inače, BiH već godinama dobiva negativan izvješće, ali će ocjene ovog puta biti lošije nego ranije, jer nikakvog napretka u ispunjavanju uvjeta nema.

– Hitnost je pitanje dana. Političari u BiH moraju zakazati sastanke na vrijeme kako bismo mi u Europskoj komisiji mogli konstatirati barem neke pomake na bolje i kako bi se odluke koje donesu, mogle odraziti u Izvješću o napretku BiH, rekao je briselski diplomat, čije riječi prenosi agencija Srna.

On je dodao da bi Izvješće o napretku BiH moglo biti vrlo loše u svim aspektima, pa i najgore u regiji, što će pogotovo upasti u oči kad se usporedi s time da je svaka druga država u regiji napredovala.

– Europska komisija i povjerenik za proširenje Stefan Fuele i dalje su voljni pružiti ruku BiH, ali BiH, sa svoje strane, mora napraviti neophodni minimum, rekao je diplomat.

On je ocijenio da će BiH za aplikaciju za kandidaturu biti dovoljno, ali i neophodno, da se pokaže jasna volja i odlučnost za promjenu Ustava, da bi se uskladio s odlukom u slučaju “Sejdić-Finci”, i da se za sada, neće tražiti finaliziranje postupka usklađivanja.

– Bit će dovoljno da je počelo kredibilno rješavanje pitanja ‘Sejdić-Finci’, odnosno da je postignuta suglasnost oko načina rješavanja. Recimo, konkretno, ako se osnuje povjerenstvo s jasnim mandatom da riješi ovo pitanje, kao i preuzetom obvezom da će se rješenje prihvatiti, rekao je diplomatski izvor.

Paola Pampaloni, voditeljica Odjela za BiH u Direkciji Europske komisije za proširenje, u razgovoru za sarajevski “Dnevni avaz” kaže da o sadržaju i zaključcima izvješća još ne može govoriti. Kaže da su u finalnoj fazi izrade izvješća i da trenutno traje proces analiziranja posljednjih informacija koje su dobili.

– Izvješće će na veoma transparentan i objektivan način govoriti o zemlji, u smislu da će sve biti obuhvaćeno. Sve što se dogodilo, ili se nije dogodilo, a važno je za proces europskih integracija, bit će spomenuto u izvješću – kazala je Pampaloni.

Ona podsjeća da su zaključci ministara vanjskih poslova EU dali jasnu mapu puta BiH.

– U toj mapi su tri glavna cilja: usklađivanje Ustava s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, donošenje zakona o državnoj pomoći i zakona o popisu. Za nas će ovo biti reference u izvlačenju zaključaka o BiH.
Ne treba ni podsjećati da nijedan od ovih zaključaka nije proveden u djelo. Stoga se može očekivati da BiH dobije negativne ocjene, za razliku od drugih država u regiji koje su napravile znatne pomake.

Govoreći neovisno o budućem sadržaju izvješća, Pampaloni je kazala da BiH gubi vrijeme u odnosu na druge zemlje u području i da se to mora spriječiti: Svi bismo trebali raditi zajedno na tome. Ne smijemo dopustiti tu situaciju da BiH zaostaje za ostatkom regije.

5 Comments

 1. Zanimljovo. Bosna i Hercegovina nemoze biti demokratska. U Bosni i Hercegovini postoje razliciti pogledi na Evropsku asosiaciju. U Bosni i Hercegovini postoje i dvije razlicite civilizacije koje koce u Evropsko clanstvo. Drzava koje je silom stvorena i silom se odrzava. Takve Drzave nemadu buducnosti. Svi oni koji silom drze razlicite civilizacije i nacionalna oprdjeljenja u jednom toru, toje klasicni kriminel. Zasto se brani na samoopredjeljejne.Bosnu i Hercegovinu nepraviti Svicarskog sistema.

  • Zato jer demokraciju gledamo drugačije kao ljudi koji žive u Bosni i Hercegovini.Različito gledamo rješenja stanja u ovoj zemlji.

   • ZA LAZNOG PRAVASA,,
    POJAM RIJECI DEMOKRACIJA ZLOUPOTREBLJAVAS TI I TVOJA PRODANA STRANCICA SA MESAROM LIJANOM–DEMOKRACIJA PODRAZUMJEVA USPOSTAVLJANJE VLASTI VECINE KOJOJ JE NAROD GLASOVE DAO–LAZNI PRAVASU BIH JE SLOZENA DRZAVA 3 NARODA–KOGA LAZNI PRAVASI I MESAR LIJAN PREDSTAVLJAJU?

    • Oni predstavljaju one koji su ih i izabrali. Lijanoviće su birali uglavnom muslimani, a HSP neznatna manjina u hrvatskom nacionalnom korpusu.

     Dakle, ne predstavljaju Hrvate, ako ciljaš na to.

     • TAKO JE JOSIPE,,
      SARAJEVO SE DANAS ZELENI OD DJAMAHIRLUKA,,KO BI TO DA ODLUCUJE O SUDBINI HRVATA BIH.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*