Najjači udar krize Hrvatsku će pogoditi tek 2013.

“Hrvatska je i dalje u krizi i njezin najjači udar očekujem u 2013. godini”, izjavio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević. Dodao je kako treba djelovati i pratiti zemlje u okruženju da se ne bi dogodio crni scenarij Italije i Grčke, ali i stanje u Hormuškom tjesnacu kod Irana zbog nafte.

Govoreći na na sjednici Skupštine HGK Vidošević je rekao je i da u Hrvatskoj nema novog kapitala, već uglavnom “recikliranog”.

Direktorica Centra za makroekonomske analize HGK Jasna Belošević Matić izjavila je da je situacija u hrvatskom gospodarstvu danas tek nešto bolja u odnosu na 2009. i 2010.

Nakon gotovo tri godine znatnog pada ukupne gospodarske aktivnosti, u 2011. (čekaju se završni izvještaji), prema procjenama HGK-a, ostvaren je tek blagi rast BDP-a od 0,2 posto. Za 2012. godinu očekivanja su manja od Vladine procjene rasta od 0,8 posto, tj. u Komori predviđaju rast od približno 0,4 posto. To bi značilo tek zaustavljanje negativnih tendencija kretanja, ali ne i razinu potrebnog rasta i razvoja. Ekonomskim rječnikom, poslužila se Belošević Matić, to i dalje označava stagnaciju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*