Najpopularnija hrvatska imena: Mariju i Anu “naslijedile” Lana i Mia

Prilikom popisa stanovništva 2001. godine otkriveno je kako u Hrvatskoj živi najviše djevojčica Marija i dječaka Ivana. Međutim, nakon deset godina veći broj nekada najučestalijih imena iščezao je s liste najpopularnijih.

Najčešća imena koja su roditelji davali svojim djevojčicama prije novog milenija bila su Marija, Ana, Ivana, Katarina i Dragica. Svega deset godina nakon toga slika se, barem što se ženskih imena tiče, sasvim promijenila, javlja Dnevnik.hr.

Tako na popisu pet najčešće davanih imena u Hrvatskoj desetljeće poslije, nema niti jednog od tih imena. Najpopularnija među roditeljima su Lana, Mia, Lucija, Lara i Petra. Ana se pak nalazi na popisu prvih deset, ali tek na sedmom mjestu.

Prilikom odabira imena za dječake situacija je pak nešto drugačija. Najčešće ime prije deset godina bilo je Ivan, a sada se ono na popisu najčešće davanih imena za dječake nalazi na drugom mjestu. Ime Marko na popisu stanovništva iz 2001. godine bilo je na četvrtom mjestu po učestalosti, a prošle godine na trećem po odabiru imena za novorođene dječake.

Najpopularnija muška imena 2001. bila su ovim redom: Ivan, Josip, Stjepan, Marko i Tomislav. Deset godina nakon toga roditeljima se najviše sviđalo svoje dječake nazvati Luka, Ivan, Marko, David i Filip.

Već dugo se na listi najpopularnijih ženskih imena ne nalaze Dragica, Ljubica i Marica koja su prošlog stoljeća bila veoma učestala u Hrvatskoj, a na listi muških imena teško je pronaći nekada popularnog Gorana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*