Nakon 72 godine izlaženja, Vjesnik se sutra neće pojaviti na kioscima

Nakon 72 godine izlaženja, Vjesnik u subotu neće biti na kioscima, objavljeno je na web stranici toga lista. Predsjednik Uprave Vjesnika d. d. Zlatko Šoštarić izvjestio je upravu Narodnoh novina press d.o.o da ne može tiskati list jer Tiskara nema više papira za Vjesnik.

“Iznimno žalimo što je došlo do ovoga, ali nakon što su iscrpljene sve mogućnosti drugog izlaza nemamo, jer do danas nismo dobili nikakve garancije plaćanja niti su uplaćena financijska sredstva po dogovoru”, priopćio je Šoštarić. On se, kako navodi, obratio i Ministarstvu gospodarstva ali odgovor, a ni traženu pomoć od njih nisu dobili.

Inače, u pozadini svega je činjenica da su Narodne novine su prekinule pregovore s britanskim investicijskim fondom Oak Investment Management Group, koji se jedini javio na natječaj za prodaju Vjesnika.

“Nismo uspjeli osigurati repromaterijal za daljnje tiskanje lista ‘Vjesnik’, a dobili smo informacije da su pregovori između Fonda Oak Investment Management Group Nikole de Frankopana i Narodnih novina koji su vlasnik tog lista propali”, izjavio je Šoštarić.

“Nadali smo se da će Fond ipak kupiti Vjesnik i preuzeti njegove obveze prema Tiskari, koje nisu male, da će taj natječaj biti uspješan i da ćemo namiriti dugove i nastaviti tiskanje. No, to se pokazalo nemogućim i mi ne znamo tko bi dalje mogao nastaviti plaćati troškove koji bi nastali”, dodao je.

Da Vjesnik danas ne ide u tisak potvrdio je i Robert Mekinić, v.d. direktora Narodnoh novina press d.o.o., poduzeća koje je izdavač lista. “Budući da su novine već napravljene i sve je pripremljeno, sve ćemo objaviti na svojem webu. Vjesnik neće biti dostupan na kioscima, ali će se moći pročitati u elektroničkom obliku”, kazao je Mekinić.

Naglasio je da, kao direktor nije sudjelovao u pregovorima o prodaji Vjesnika, te tako ne može niti potvrditi niti zanijekati glasine o navodnom prekidu pregovora o njegovoj prodaji, a na pitanje “što dalje” nije mogao odgovoriti. “U ovom trenutku ne mogu odgovoriti na pitanje što će biti dalje”, kazao je.

Britanski investicijski fond Oak Investment Management Group Nikole de Frankopana jedini se javio na nedavno održan natječaj za kupnju dnevnog lista Vjesnik. Prema uvjetima prodaje, novi vlasnik lista mora najmanje dvije godine nastaviti izdavati list, preuzeti svih 98 zaposlenika i ponuditi bankovno jamstvo od gotovo 14 milijuna kuna, na koliko su procijenjeni dugovi Vjesnika prema radnicima, dobavljačima i državi.

Kupac preuzima i obvezu da neće bez odobrenja Narodnih novina u iduće dvije godine trećoj osobi prenijeti poslovni udjel tvrtke ili nakladnička prava, te žig “Vjesnika”. U “Narodnim novinama” nitko nije bio dostupan za komentar.

List Vjesnik prvi je put izašao 24. lipnja 1940. pod nazivom Politički vjesnik i od tada neprekidno izlazi. Od sredine šezdesetih punih je trideset godina izlazio na prepoznatljivom velikom formatu, a u najboljim danima imao je nakladu od 100.000 primjeraka. Posljednjih desetak godina list je imao teškoća, što je rezultiralo odlukom o njegovoj prodaji. Predstavnici radnika odbili su prvu ponudu britanskog Oak fonda pa je list otišao na javnu ponudu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*