Nakon Daytonskog, BiH izgubila i original sporazuma CEFTA!?

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine odustalo je od daljnjeg progona osoba koje su odgovorne za nestanak originala Srednjoeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA – Central European Free Trade Agreement), jednog od najvažnijih međunarodnih ugovora koje je potpisala BiH.

U dopisu koji je iz Tužiteljstva BiH nedavno upućen Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine navedeno je da, kada je riječ o prijavljenom nestanku originala spomenutog ugovora o slobodnoj trgovini, nema obilježja kaznenoga djela.

Cijeli slučaj pokrenula je zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić. Ona je kazala da je spomenuti ugovor pronađen početkom prošle godine, kada je odjednom »uskrsnuo« u dokumentaciji Odjeljenja za međunarodnu pravnu suradnju Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH i to nakon što je Hrvatska, kao depozitar ugovora, uputila zahtjev da dobije jednu kopiju kako bi nadomjestila zagubljenu.

Trišić-Babić je rekla da je ugovor CEFTA pronađen »sasvim slučajno«, dodavši da od potencijalno odgovornih za nestanak nitko nikada nije odgovarao.

Tisak u Republici Srpskoj, koji je vrlo kritičan prema, kako smatraju, dominantno bošnjačkoj strukturi u MVP-u BiH, u svojim komentarima izražava ogorčenje odlukom Tužiteljstva BiH da odustane od kaznenog progona.

»U šturom odgovoru Tužiteljstva parlamentu BiH ne navodi se jesu li uopće proveli istragu o skandalu kojim je BiH osramoćena u svijetu, pogotovo što je prije CEFTA-e nestao i original Daytonskog sporazuma. Odustajanje od progona znači da nadležni u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, iz čijeg arhiva je prije nekoliko godina nestao taj sporazum, a potom prošle godine slučajno pronađen, i ubuduće mogu ‘gubiti’ najznačajnije dokumente bez straha od posljedica«, stoji u komentaru lista Press.

Nema ni originala Daytonskog sporazuma

Zanimljiva je, dakako, i sudbina originala Daytonskog sporazuma, odnosno izvornog primjerka Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Taj dokument se i dalje vodi nestalim i nejasno je kakva je bila njegova sudbina nakon povratka bosanskohercegovačkih pregovarača predvođenih Alijom Izetbegovićem iz američke zrakoplovne baze Wright-Patterson u Daytonu gdje su u studenom 1995. godine vođeni mirovni pregovori, odnosno iz Pariza gdje je 14. prosinca 1995. godine taj sporazum i službeno potpisan.

Inače, Daytonski sporazum u BiH nikada nije službeno preveden niti je ratificiran u parlamentu. Ovlašteni tumač još uvijek je Ured visokoga predstavnika (OHR), pa je nejasno, ako se OHR zatvori, tko bi mogao davati autentično tumačenje tog dokumenta, čiji je sastavni dio i ustav temeljem kojeg funkcionira današnja Bosna i Hercegovina.

Izvor: Vjesnik, Zagreb

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*