Nakon devet zemalja, i Čile ugostio izložbu “Izazov kravate”

U Santiago de Chileu, glavnom gradu Čilea, otvena je izložba “Izazov kravate”, koju su u partnerskoj suradnji organizirali tamošnji ugledni Instituto Cultural de Providencia, Samostalni odjel za Hrvate u inozemstvu i kulturu hrvatskom ministarstva vanjskih poslova, Veleposlanstvo RH u Čileu i ustanova Academia Cravatica.

Izložbu su otvorili gradonačelnik općine Providencia Cristian Labbe, direktor Kulturnog instituta Providencia Osvaldo Rivera, hrvatska veleposlanica u Santiagu Vesna Terzić i kustos izložbe i voditelj “Muzeja Kravate u osnivanju” Nikola Albaneže.

Izložbom se simbolički najavljuje obilježavanje dvadesete obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Republike Čile. Ovo svečano događanje obogaćeno je instalacijom kravate, prema umjetničkom projektu Marijana Bušića, koja je svezana oko zgrade spomenutoga Instituta Providencia; znakovita je i nazočnost dvojice mladića u odorama “Kravat-pukovnije”, hrvatske počasne postojbe koja oživljava sjećanje na povijesne početke kravate u 17. stoljeću. U programu otvaranja izložbe nastupit će i hrvatsko folklorno društvo “Domovina” iz Santiaga.

Na više stotina četvornih metara izložbenoga prostora predstavljaju se odabrani radovi s temom kravate 51 autora, iz devet zemalja svijeta u kojima je izložba do sada gostovala. Nakon Europe i Afrike, ova izložba, deseta po redu, po prvi put predstavlja se u Latinskoj Americi.

Uz taj postav izloženi su i radovi sedam čileanskih umjetnika i jedne argentinske umjetnice, koji svoja ostvarenja nadahnuta kravatom doniraju ustanovi Academia Cravatica, za stalni postav Muzeja kravate u osnivanju.

Izložbu prati katalog na španjolskom, hrvatskom i engleskom jeziku, s reprodukcijama svih umjetničkih djela, uz uvodne riječi idejnog začetnika i pokretača izložbe Marijana Bušića i ministra kulture RH Jasena Mesića, te s esejima likovnih kritičara Iva Šimata Banova, Enesa Quiena i Nikole Albaneža. Pisani prilog uz katalog izložbe priložio je i v.d. čileanskoga ministra vanjskih poslova Fernando Schmidt.

S obzirom da većina hrvatskih iseljenika u Čileu potječe s otoka Brača, uz ova autorska djela predstavlja se, kao zanimljivost, i šest fotografija portreta Bračana s kravatom, među kojima su i Vladimir Nazor, Androniko Lukšić, Stjepan Pulišelić…

Izložba “Izazov kravate – kravata kao hrvatski doprinos globalnoj kulturi” pokrenuta je 2004. godine. Tijekom proteklih osam godina bila je predstavljena, osim u Hrvatskoj, u još devet zemalja (Bosna i Hercegovina, Egipat, Južnoafrička Republika, Poljska, Austrija, Bugarska, Njemačka, Danska, Mađarska), odnosno u šesnaest gradova (Mostar i Sarajevo, Kairo i Aleksandrija, Pretoria i Johannesburg, Krakov i Gdanjsk, Beč, Sofija i Ruse, Berlin, Kopenhagen, Budimpešta) i čitavo je vrijeme nastavila svoj rast i razvoj.

Temeljna ideja – prikupljanje recentnih umjetničkih ostvarenja koja tematiziraju ili se referiraju, odnosno barem kao motiv koriste kravatu – potvrdila se kao nadasve poticajna. Rezultat nije izostao: sa svakom sljedećom realizacijom izložbe njezin fundus obogaćivao se novim djelima. Time je doista opravdan međunarodni karakter izložbe, jer autori svake pojedine zemlje svojim radovima unose jedinstvene odlike i motive svoje sredine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*