Nakon Francuske, i u Belgiji će biti zabranjeno nošenje burki i nikaba u javnosti

Belgija će 23. srpnja postati druga zemlja Europske unije, nakon Francuske, u kojoj će biti zabranjeno nošenje burki i nikaba u javnosti. Tako će žene koje će ulicom hodati potpuno prekrivena lica morati platiti kaznu od 137,50 eura ili se suočiti sa zatvorskom kaznom u trajanju do sedam dana, prenosi zagrebački Vjesnik.

Iako se tek sad ozakonjuju, rasprave o zabrani nošenja takvih velova sežu unazad nekoliko godina tijekom kojih se pojavio niz argumenata za i protiv, a od početnog zamaha u retorici desnice, ideja je polako dobivala podršku sa svih dijelova političkog spektra.

Tako je još 2006. poznati nizozemski desničar Geert Wilders rekao da je burka simbol srednjeg vijeka i simbol protiv žena. Kako je rasprava o zabrani sve više napredovala postalo je jasno da najveću potporu zabrana ima upravo iz redova populističkih desničarskih stranaka diljem Europe. Sve te stranke također su se zalagale i za nestanak minareta iz europskih gradova, a popularnost su uglavnom zarađivale na antiislamskoj retorici.

Prošle je godine francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nošenje burki nazvao znakom podčinjenosti. Kako je sve više zemalja krenulo istraživati mogućnost zabrane burki u javnosti ta se ideja odvojila od retorike krajnje desnih stranaka. Tu su se pojavile stanke cijelog političkog spektra pa i ljevice koje sve jače podupiru tu vrstu zabrane.

Nakon debata u Francuskoj i Belgiji, Italiji, Nizozemskoj, Austriji i Švicarskoj, taj tzv. pokret počeo se širiti te se i Španjolska pridružila tom tzv. pokretu s namjerom da se »spriječi upotreba običaja za diskriminaciju odnosno ograničavanje slobode žena«.

U takvoj širokoj raspravi izgubile su se osobe na koje to najviše utječe – žene koje nose nikabe i burke, a kojih nema mnogo. U Francuskoj one čine otprilike jedan posto muslimanki, a u Belgiji procjene govore da oko 270 žena nosi nikab koji pokriva lice, ili burku koja prekriva cijelo tijelo.

Belgija je zapravo trebala postati prva zemlja Europske unije kad je pitanju zabrane nošenja burki, ali ju je Francuska pretekla zbog pada tadašnje belgijske vlade i prijevremenih izbora prošlog lipnja. Ni više od godine dana poslije Belgija nema vladu i po tom je pitanju svjetski rekorder, ali stvari očigledno funkcioniraju. Tako se nedavno zabrana nošenja burki vratila na dnevni red u belgijski parlament, a u srijedu je objavljena u službenom glasilu kraljevstva. Debata je za razliku od 2010. bila nešto manje žestoka.

Naime, oni koji podupiru zakon kao glavni argument navode promociju ženskih prava i sprečavanje podjele zemlje na islamsku zajednicu s jedne strane, i ostatak belgijskog društva s druge strane. Ipak, većina belgijskih muslimana te mjere smatra diskriminacijom i osjećaju da je time stigmatizirana cijela njihova zajednica.

Argumenti koji podupiru zabranu nisu zadovoljili ni parlamentarnu skupštinu Vijeća Europe koja je još prošle godine rezolucijom pozvala zemlje članice Europske unije da ne uvode zabrane nošenja burki. Pozvala je zemlje Europske unije da umjesto toga energiju usmjere na zaštitu slobodnog izbora žena odnosno slobodu da nose posebnu odjeću u skladu sa svojim religioznim vjerovanjima. Tada je skupština zapravo poručila da su se na udaru tih debata i zakona našla ljudska prava i vjerske slobode.

Unatoč upozorenjima, u Francuskoj je, kao prvoj zemlji Europske unije, prije nekoliko mjeseci odluka o zabrani stupila na snagu, a tamošnje kazne slične su belgijskima – iznose 150 eura uz obvezno polaženje nastave za imigrante. No u Francuskoj postoje i kazne za one koji prisiljavaju žene da nose nikabe i burke koje dosežu i do 30.000 eura pa čak i do godine dana zatvora.

Osim političkih rasprava, u Francuskoj je vladao strah u turističkom sektoru koji se pribojavao pada broja bogatih turista iz Perzijskog zaljeva jer se zabrana odnosi i na strance. Međutim, prema posljednjim izvještajima iz turističkih agencija, turisti iz arapskih zemalja i dalje ljetuju u Francuskoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*