Nakon Lagumdžije, i Rasmussen o 2014. kao godini velikog proširenja EU

lagumdz-sdpbih Pozivajuci se na prijedlog grčkog premijera i predsjednika Socijalističke internacionale (SI) Georga Papandreoua, predsjednik Stranke europskih socijalista (PES) Poul Nyrup Rasmussen u Sarajevu je revitalizirao projekt zvani “Proširenje 2014.” “Zapadni Balkan integralno je europski i ta regija je napravila značajan napredak u proteklom desetljeću. Stoga bi nam zajednički cilj i trebao biti da sve države regije budu primljene u EU do 2014. godine”, kazao je Rasmussen, podsjećajući na simbolično značenje te godine s obzirom da će se upravo tada navršiti stotinu godina od Sarajevskog atentata kojim je počeo I. svjetski rat.
Sve se to odvijalo na završetku dvodnevne konferencije o stanju na Balkanu koju je potporu PES-a u Sarajevu, pod nazivom “Progresivna društva na Balkanu”, organizirala Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH), a 2014. je ugradena i u deklaraciju usvojenu na konferenciju.
Rasmussen je kazao kako se taj rok može činiti preoptimističnim, no istaknuo je da smatra kako je on realan ako postoji dovoljno jaka volja za uspjeh.
Svakome tko iole objektivno gleda na stanje u balkanskim zemljama jasno je da toliko jaka volja kolika je potrebna da se te zemlje u tako kratkom roku preobraze u ozbiljna i uredena društva vrijedna clanstva u ugledniom europskom klubu ne samo da ne postoji, nego je moguca jedini u izgubljenom kraljevstvu cija sudbina leži u rukama vile Zmajskog plamena, ali ne i u realnom svijetu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*