Nakon Londona, neredi zahvaćaju Liverpool, Manchester, Nottingham…

U Velikoj Britaniji nemiri se šire, nakon Londona s nasiljem na ulicama suočavaju se Liverpool, Manchester, Nottingham, Bristol. BBC javlja da je uhićeno je više od 300 osoba.

Policija je objavila da su u Liverpoolu zapaljeni automobili te da je opljačkano nekoliko trgovina.

Premijer David Cameron, kojeg su kritizirali zbog odsutnosti tijekom nemira, odlučio je prekinuti godišnji odmor u Italiji i vratiti se u zemlju. Danas će odmah predsjedati sastankom kriznog odbora uspostavljenog radi nemira.

Neredi su prvo izbili u subotu u Londonu kada su se mladi sukobili s policijom i palili automobile. Nasilje i pljačka nastavili su se diljem glavnoga grada, da bi se u ponedjeljak su se proširili i na središnji Birmingham.

Nemiri su počeli u Tottenhamu, na sjeveroistoku grada, nakon što je policija ubila 29-godišnjeg Marka Duggana, mladića sumnjive prošlosti. Dio izgrednika smatra da su policajci bezrazložno upucali Duggana tijekom akcije kojoj je bio cilj otkrivanje trgovine oružja u afričkim i karipskim zajednicama u britanskom glavnom gradu.

No, to je, čini se bio samo povod. Neredi su se proširili, a većem dijelu onih koji u njima sudjeluju zapravo i nije stalo do rezultata istrage kojom će se rasvijetliti okolnost mladićeve smrti, nego koriste priliku za pljačku i palež, dok istodobno optužuju policiju za nepotrebne represalije i rasizam prema doseljenom stanovništvu iz svih krajeva nekadašnje “imperije u kojoj sunce nikad ne zalazi”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*