Nakon objave registra: Hrvatsko ministarstvo zatrpano prijavama lažnih branitelja

Dva sata nakon objave registra hrvatskih branitelja službeni mail Ministarstva branitelja doslovce je bio zatrpan prijavama protiv lažnih branitelja, pa se procjenjuje da je u Ministarstvo stiglo barem 10.000 mailova građana.

Prema pisanju Večernjeg lista, građani su se uglavnom javljali iz tri razloga: Tražili su ispravak podataka (navedeno premalo ili previše dana u ratu), prijavljivali su lažne branitelje te komentirali samu objavu registra.

Ministarstvo branitelja je sve prijave, koje su građani poslali u kojima optužuju pojedince iz registra da imaju status koji im ne pripada, odmah upućivalo DORH-u koji bi trebao istražiti jesu li prijave osnovane, javlja Jutarnji list.

Ministar branitelja Predrag Matić je prilikom objavljivanja Registra ponovio kako lažni branitelji moraju biti svjesni da su počinili kazneno djelo za koje će odgovarati.

Objavljivanje registra branitelja izazvalo je mnogobrojne rekacije. Evo nekih od njih:

Predrag Matić, ministar branitelja: “Registar branitelja najčasniji popis koji Hrvatska može objaviti.”

Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora: “Branitelji su svoj karakter i svoje domoljublje pokazali u ratu, a pritom mislim na istinske branitelje. Nema razloga da se bilo tko plaši da se sazna tko je branio svoju domovinu. To je u svakom pogledu čast, i oni koji su časno na tom popisu dobit će priznanje od svih građana”

Branko Borković, posljednji zapovjednik obrane Vukovara: “Prvotna namjena registra bila je da pomogne braniteljima, da ne hodaju uokolo s hrpom papira dokazujući svoje statuse, a sada je registar spao na političko prepucavanje i strančarenje.”

Josip Đakić, predsjednik Udruge hrvatskih invalida Domovinskog rata (HVIDRA) i zastupnik HDZ-a: “Registrom se ništa neće promijeniti, jer privatizacija i pretvorba u ratno vrijeme je prošla. Sada bi zbog ovog registra, branitelji mogli imati samo probleme. Diskreditacija, dokazivanje pred sudovima, pogotovo onih bolesnih s PTSP-om, i pogotovo branitelji iz BiH koji su branili Hrvatsku, a sigurno će se dizati i nove optužnice u Srbiji i Republici Srpskoj.”

Ranko Ostojić, hrvatski ministar unutarnjih poslova: “Ovo je za građane koji žele čuti istinu tko je branio Hrvatsku. Vrijeme je da razlikujemo prave branitelje od plavih. Neki su se tukli u prsa, a neki na ratištu.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*