Nakon presude Gotovini i Markaču: Beograd najavljuje šest optužnica za ratne zločine u Oluji

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine će, nakon pravomoćnih presuda hrvatskim generalima u Den Haagu, aktivirati predmete za zločine počinjene u akciji “Oluja” i otvoriti šest novih slučajeva na temelju dokaza koje posjeduje, najavio je u srijedu državni tužiltelj za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Kako prenose srbijanski mediji, Vukčević je najavio da će tužiteljstvo od Haaškog tužilaštva tražiti dostavu dokaza iz predmeta protiv Ante Gotovine i Mladena Markača, budući je Haaški tribunal po međunarodnom pravu imao prednost u suđenju.

“Ovi predmeti pokreću se sada jer je Haški tribunal, shodno pravilima međunarodnog prava, imao primat za kazneno gonjenje i zato se čekala pravomoćna presuda”, objasnio je Vukčević.

On je istaknuo da su dokazi izvedeni na prvostupanjskom suđenju, kada je Gotovina osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora, relevantni i mogu pridonijeti utvrđivanju istine u zločinima počinjenim tijekom “Oluje” koje u svojim predmetima nije razmatrao Haaški tribunal.

Vukčević je prethodno, gostujući u emisiji “Upitnik” Radiotelevizije Srbije (RTS), rekao da bi eventualna revizija sudskog procesa protiv hrvatskih generala Markača i Gotovine mogla biti pokrenuta ukoliko bi došlo do novih dokaza i spomenuo topničke dnevnike koje je Haag tražio, ali ih nije dobio.

“Bramertz je ranije mene pitao što je s Mladićem, a Bajića što je s topničkim dnevnicima – ali se pitanje dnevnika izgubilo”, ocijenio je Vukčević. “Kada bi, recimo, bili pronađeni topnički dnevnici, revizija bi bila moguća, ali koliko su meni poznata pravila Haaškog tribunala, Gotovina i Markač u tom postupku ne bi mogli biti osuđeni na kazne zatvora, već bi se samo moglo konstatirati da je povrijeđeno pravo”, objasnio je Vukčević i konstatirao da je “veliki propust haškog tužiteljstva” što je propustilo ustrajati na tome da pribavi topničke dnevnike.

Vukčević je rekao kako nije znao kakva će biti presuda te da je očekivao da će “pasti zajednički zločinački poduhvat koji bi ukaljao Hrvatsku kao državu”, ali je bio uvjeren da će “bar netko odgovarati po zapovjednoj odgovornosti”.

Dosadašnju suradnju tužiteljstava Srbije i Hrvatske u procesuiranju ratnih zločina Vukčević je ocijenio kao “sjajnu”. “Zajedno radimo u istrazi za zločin u Dvoru na Uni, a do sada je s hrvatskim pravosuđem razmijenjeno 97 predmeta, što je veoma veliki broj”, istaknuo je Vukčević.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*