Nakon presude Zdravku Tolimiru: Političari u RS traže ukidanje Haaškog suda!

Više srpskih političkih stranaka i nevladinih organizacija kritiziralo je u četvrtak presudu doživotnog zatvora pomoćniku Ratka Mladića, generalu Zdravku Tolimiru te su ponovno istaknuli zahtjeve za ukidanjem Haaškog tribunala.

“Haaški sud je jedna vrsta inkvizicije koja iz dana u dan dokazuje da joj cilj nije zadovoljenje pravde, već drakonsko kažnjavanje srpskog naroda i njegovih lidera”, priopćili su iz Srpske radikalne stranke Republike Srpske (SRS). Dodali su da je doživotna kazna zatvora za Tolimira sramota za Haaški tribunal pogotovo nakon oslobađajućih presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju.

SRS je pozvao na prekid suradnje s Haaškim tribunalom te na potporu braniteljima i obiteljima Srba kojima se sudi u Haaškom tribunalu.

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa Zoran Đerić istaknuo je da bi u Ujedinjenim narodima trebalo pokrenuti inicijativu za ukidanje Haaškog tribunala ustvrdivši da je taj sud do sada procesuirao isključivo srpski narod za događaje na prostoru bivše Jugoslavije.

Predstavnici više srpskih stradalničkih udruga najavili su da će u petak započeti s prikupljanjem potpisa na peticiju kojom će tražiti ukidanje Haaškog tribunala i poništavanje njegovih presuda.

Haaški sud (ICTY) u srijedu je nepravomoćno osudio generala vojske bosanskih Srba Zdravka Tolimira na kaznu doživotnog zatvora zbog njegove uloge u genocidu na području Srebrenice i Žepe te je presudom potvrdilo da se na istoku Bosne u srpnju 1995. dogodio genocid. Tolimir (64) je tijekom rata u BiH 1992-95 bio pomoćnik za obavještajno-sigurnosna pitanja bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića. Vijeće je utvrdilo da je dokazano Tolimirovo sudjelovanje u dva udružena zločinačka pothvata političkog i vojnog vodstva Republike Srpske čiji su ciljevi bili masovno ubijanje i prisilno uklanjanje muslimanskog stanovništva iz dvije istočnobosanske enklave. Tolimir je proglašen krivim i za djela istrebljenja, ubojstva, progona i prisilnog premještanja Muslimana iz Srebrenice i Žepe od srpnja do studenoga 1995.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u četvrtak da doživotna kazna zatvora generalu Zdravku Tolimiru koju je dan ranije izrekao Haaški tribunal predstavlja pokušaj da se za protekli rat na prostoru bivše Jugoslavije optuži samo Srbe dodajući da se takve presude ne mogu prihvatiti.

“Presuda Haškog suda kojom je na doživotni zatvor osuđen general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir samo je još jedan od dokaza da je taj sud postao sud na kojemu se maksimalnim kaznama kažnjavaju samo Srbi”, stoji u pisanoj izjavi predsjednika Republike Srpske.

Zdravko Tolimir u društvu Ratka Mladića

Po njegovim riječima, neprihvatljivo je da se Srbe optuži za sve što se događalo na prostoru bivše Jugoslavije tijekom posljednjeg rata.

“Vodeći se politikom selektivne pravde na štetu Srba, i ovom presudom pokušava se pisati povijest s ovih područja u kojoj su isključivi krivci u ovom ratu bili Srbi. Ne možemo se oteti dojmu da je i iza ove presude generalu Tolimiru postojala politička osnova za donošenje odluke, pogotovo kada se ima u vidu oslobađajuće presude Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ramushu Haradinaju”, istaknuo je Dodik. Dodao je da je upravo to razlog zašto srpski predstavnici ne mogu vjerovati u Haaški sud.

U povodu presude Tolimiru reagiralo je i više srpskih političkih stranaka i nevladinih organizacija optuživši sud da mu “cilj nije zadovoljenje pravde već drakonsko kažnjavanje srpskog naroda i njegovih lidera” te su ponovno upućeni zahtjevi za ukidanjem Haaškog tribunala.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*