Nakon raskola u Vladi FBiH, OHR analizira dokumente i priprema poteze koje će poduzeti

ohr-zgrada-ohr-191Ured visokog predstavnika (OHR) jučer je zatražio svu dokumentaciju u vezi s izmjenama Poslovnika o radu Vlade FBiH, koje su, suprotno zakonu, na prekjučerašnjoj sjednici usvojili ministri iz SDA, NSRB-a, HSP-a i Desnica Radivojević, doznaje Dnevni avaz.

Dan nakon što je devet ministara s Desnicom Radivojevićem i Jerkom Ivankovićem Lijanovićem na čelu preglasalo ministre iz SDP-a, i tako preuzeli ovlasti federalnog premijera te u potpunosti ovladali Federacijom, u sjedištu izvršne vlasti FBiH u Sarajevu održano je niz sastanaka s predstavnicima OHR-a.

Iz Vlade su izuzeti stenogrami sa sporne sjednice. Dnevni avaz doznajemo da će u OHR-u sve ovo biti podvrgnuto analizi te će OHR u narednim danima donijeti odluku o tome hoće li nešto poduzeti po ovom pitanju.

Iz OHR-a je Dnevnom avazu službeno potvrđeno da visoki predstavnik Valentin Inzko razmatra iznesene stavove na spornoj sjednici Vlade. “Za sada možemo reći da je stav međunarodne zajednice da svi trebaju dobro razmisliti prije nego što se upuste u stvaranje još veće krize”, rečeno je Avazu u OHR-u.

Da su Lijanovići i SDA svjesno kršili zakon kako bi zagospodarili Federacijom BiH, svjedoči mišljenje Ureda za zakonodavstvo Vlade FBiH, u kojem stoji da se izmjenama Poslovnika o radu “ograničavaju ustavne ovlasti premijera u obnašanju dužnosti, a po pitanjima koja se odnose na sazivanje i predsjedavanje sjednicama, kao i potpisivanju svih akata Vlade”, piše Dnevni avaz.

“Prema Ustavu FBiH, premijer je, a ne Vlada, predlagač zakona i budžetskih dokumenata i u njegovoj ovlasti je da ih brani pred domovima Parlamenta FBiH. U odredbi člana 4. B. 7. Ustava FBiH, u kojoj se uređuje raspodjela izvršne vlasti, propisano je šta radi premijer, a šta njegovi zamjenici, koji su federalni ministri”, pojašnjeno je u dopisu Ureda za zakonodavstvo Vlade FBiH.

Naglašeno je i da se uvođenjem automatizma u Poslovnik o radu Vlade derogiraju ovlasti premijera da odredi tko će ga u njegovoj odsutnosti ili spriječenosti zamjenjivati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*